Ukrajina tuži Rusiju zbog incidenta u Kerčkom moreuzu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina tuži Rusiju zbog incidenta u Kerčkom moreuzu

Vlada Ukrajine podnela je Evropskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Moskve zbog navodnog kršenja prava ukrajinskih mornara koji su uhapšeni u incidentu u Kerčkom moreuzu, saopštio je zamenik ukrajinskog ministra pravde Ivan Liščina.

"Vlada Ukrajine ispunila je instrukcije Suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i 7. januara 2019. uputila punopravnu prijavu po predmetu broj 55855/18", napisao je Liščina na svom nalogu na Fejsbuku.

Kako je naveo, Vlada Ukrajine zahteva da Evropski sud za ljudska prava osudi kao nezakonito zatvaranje 22 ukrajinska mornara i dva pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u kaznene ustanove Ruske Federacije i krivično gonjenje nakon pritvaranja zbog navodnog nezakonitog prelaska ruske granice.

Prethodno je Ministarstvo pravde Rusije informisalo Evropski sud za ljudska prava o tome gde se nalaze ukrajinski mornari, kakav im je pristupu pravnoj pomoći, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i navelo da oni nemaju pritužbe na tretman, navodi Sputnjik.

Ruske pomorske snage zaplenile su 25. novembra u Kerčkom moreuzu, koji spaja Azovsko i Crno more, tri ukrajinska vojna broda i uhapsile članove njihove posade s obrazloženjem da su povredili ruske teritorijalne vode.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina tuži Rusiju zbog kršenja prava ukrajinskih mornara

Izvor: Radio 021, 07.Jan.2019

Zbog, kako se navodi, kršenja prava ukrajinskih mornara nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, Kijev je Evropskom sudu za ljudska prava podneo tužbu protiv Moskve...Zamenik ministra pravde Ukrajine Ivan Liščina rekao je da tamošnja vlada zahteva da Evropski sud za ljudska prava proglasi za nezakonito...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.