Izvor: B92, 26.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Rusi oborili gruzijsku letelicu

Moskva -- Posmatračka misija UN u Gruziji izvestila je da je ruski borbeni avion 20. aprila oborio gruzijsku bespilotnu letilicu nad teritorijom Abhazije. Rusija to demantuje.

Gruzijska letilica, opremljena video-kamerom, snimila je incident pre obaranja. U izveštaju UN se navodi da video snimak jasno pokazuje borbeni avion kako ispaljuje raketu i da detalji repa tog aviona, koji se jasno vide, svedoče da je u pitanju avion ili "mig-29" ili "su-27".

"U odsustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugih dokaza, ova dva navode na zaključak da je avion (koji je ispalio raketu) pripadao ruskim vazdušnim snagama", navodi se u izveštaju Misije UN.

Gruzija odavno optužuje Rusiju da namerava da anektira Abhaziju i Južnu Osetiju koje od sredine 90-ih godina nisu pod kontrolom vlade u Tbilisiju.

Rusija formalno ne priznaje nijednu od ovih separatističkih regija, ali održava bliske kontakte sa obema i izdala je pasoše većini stanovnika Abhazije i Južne Osetije.

Izveštaj takođe upozorava da su obe strane u ovom slučaju prekršile dogovor o primirju u Abhaziji - Rusija zato što je oborila avion, a Gruzija zato što je njen avion leteo nad teritorijom Abhazije.

Portparol ministra odbrane Rusije, Aleksandar Drobjičevski, odbacio je zaključke izveštaja UN. "Demantujemo ove informacije. Nijedan od naših aviona nije povredio vazdušni prostor i nije ispalio raketu", rekao je on u izjavi AFP.

Gruzijski predsednik Mikail Sakašvili koji je odmah optužio Rusiju za taj incident, izjavio je danas da njegova zemlja prvi put ima dokaz da je Rusija počinila akt agresije protiv Gruzije, prenosi novinska agencija Interfaks. "Sve ovo zahteva oštru reakciju međunarodne zajednice", poručio je Sakašvili.

Separatistička vlada Abhazije prvobitno je saopštila da je gruzijsku letilicu srušio jedan od njenih aviona, tipa L-39. Video-snimak čiji su detalji objavljeni demantuje tu tvrdnju jer Abhazija ne poseduje nijedan od tih dvaju tipa aviona, navodi se u izveštaju.

Ovaj izveštaj će, verovatno, dodatno zaoštriti odnose Rusije i Gruzije koji su poslednja dva meseca pogrošani zbog ruske podrške separatistima u Abhaziji i nastojanju Gruzije da se pridruži NATO-u.

Rusija kategorički demantuje

Ministarstvo odbrane Rusije kategorički je demantovalo tvrdnje monitoring misije UN u Gruziji.

"Ne može biti govora ni o kakvoj povredi državne granice sa Gruzijom, tim pre ni o obaranju špijunske bespilotne letelice", rekao je načelnik pres službe Ministarstva odbrane Aleksandar Drobiševski.

Prema njegovim rečima, 20. aprila avioni ruskog vojnog vazduhoplovstva u blizini Gruzije nisu leteli.

Ministarka spoljnih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili saopštila je u Briselu novinarima da je Tbilisi dobio zvanično dokument Misije UN o incidentu koji se desio 20. aprila.

Prema njenim rečima, u izveštaju se jasno govori da je gruzijsku letelicu oborio ruski vojni avion, prenela je agencija RIA Novosti.

Srušio se ruski tertetni avion

Svih devet članova posade poginulo je danas kada se srušio teretni avion "Antonov-12", 30 kilometara severno od Čeljabinska, grada u istoimenoj oblasti na granici Rusije i Kazahstana.

Jedan lokalni zvaničnik saopštio je da je avion kompanije "Moskovija" na relaciji Cceljabinsk-Perm uzleteo tek u drugom pokušaju.

Ministarstvo za saobraćaj saopštilo je da je posada upravi za kontrolu leta javila za pojavu dima u kabini i tražila ponovno prinudno sletanje na aerodrom u Čeljabinsku.

U prvom pokušaju avion nije uspeo da se prizemlji, posle čega je krenuo na "drugi krug" ali posle toga je letelica nestala sa ekrana radara.

Načelnik Uprave za informisanje Ministarstva za vanredne situacije Rusije Irina Andrijanova navela je da je avion istovario robu u Ćeljabinsku i da se vraćao prazan u Perm.

Eksploatacija aviona tipa "An-12" počela je decembra 1957. godine i do 1973. godine proizvedeno je 1.248 aviona.

Do sada je bilo 20 nesreća sa avionima tog tipa, a poslednji se u Rusiji srušio 29. jula 2007. godine na moskovskom aerodromu Domodedovu, kada je poginulo sedam ljudi.

Kompanija "Moskovija", osnovana 1995. godine, dobitnik je nacionalne nagrade "Krila Rusije" kao najbolja u 2004. godini.

Formirana je komisija za utvrđivanje uzroka nesreće a na mestu pada pronađena je "crna kutija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.