Rusija negira izveštaj Misije UN o obaranju bespilotne letelice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija negira izveštaj Misije UN o obaranju bespilotne letelice

MOSKVA - Ministarstvo odbrane Rusije kategorički je demantovalo danas tvrdnje monitoring misije UN u Gruziji da je ruski avion oborio gruzijsku bespilotnu letelicu 20. aprila ove godine.

"Ne može biti govora ni o kakvoj povredi državne granice sa Gruzijom, tim pre ni o obaranju špijunske bespilotne letelice ", rekao je načelnik pres službe Ministarstva odbrane Aleksandar Drobiševski.

Prema njegovim rečima, 20. aprila avioni ruskog vojnog vazduhoplovstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u blizini Gruzije nisu leteli.

Ministar spoljnih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili je saopštila u Briselu novinarima da je Tbilisi dobio zvanično dokument Misije UN o incidentu koji se desio 20. aprila. Prema njenim rečima, u izveštaju se jasno govori da je gruzijsku letelicu oborio ruski vojni avion, prenela je agencija RIA Novosti.

Ranije danas su ruski mediji izvestili da je monitoring misija UN, pozivajući se na radarske snimke, saopštila da je gruzijsku špijnsku letelicu tada oborio ili lovac "MiG-29" ili "Suhoj-27", koji je potom odleteo u ruski vazdušni prostor.

U izveštaju se navodi da podaci radarskog posmatranja pokazuju da je avion ušao u ruski vazdušni prostor posle obaranja gruzijske letelice iznad regiona Abhazije.

Gruzijski zvaničnici prošlog meseca emitovali su snimak napravljen kamerom špijunskog aviona neposredno pre obaranja, na kome se vidi kako letelici prilazi borbeni avion i ispaljuje raketu u njenom pravcu.

Otcepljena gruzijska republika Abhazija tvrdi da je od marta oborila sedam bespilotnih špijunskih letelica Gruzije, dok je Tbilisi potvrdio samo slučaj obaranja od 20. aprila, tvrdeći da je to uradio ruski avion "Mig-29".

Gruzijsko prozapadno orijentisano rukovodstvo, koje je u sporu sa Moskvom zbog želje da uđe u NATO i statusa Abhazije i Južne Osetije, ocenilo je da obaranje letelice predstavlja "akt međunardone agresije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Misija UN: Ruski avion oborio gruzijski nad Abhazijom

Izvor: Blic, 26.Maj.2008

Posmatračka misija UN u Gruziji izvestila je da je ruski borbeni avion u aprilu oborio gruzijsku bespilotnu letilicu nad teritorijom Abhazije.....Gruzijska letilica, opremljena video-kamerom, snimila je incident pre obaranja. U izveštaju UN se navodi da video snimak jasno pokazuje borbeni avion kako...

Nastavak na Blic...

UN: Rusi oborili gruzijsku letelicu

Izvor: B92, 26.Maj.2008

Moskva -- Posmatračka misija UN u Gruziji izvestila je da je ruski borbeni avion 20. aprila oborio gruzijsku bespilotnu letilicu nad teritorijom Abhazije. Rusija to demantuje... Gruzijska letilica, opremljena video-kamerom, snimila je incident pre obaranja. U izveštaju UN se navodi da video snimak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.