U Pljevljima nepoželjna crnogorska zastava

Izvor: Glas javnosti, 12.Dec.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pljevljima nepoželjna crnogorska zastava

PODGORICA - Ceremonija obeležavanja 70. godišnjice Pljevaljske bitke u Pljevljima imala je elemente krupnog političkog incidenta, jer na spomeniku učesnicima te bitke nije bila istaknuta državna zastava Crne Gore.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović - koji je govorio na svečanosti, posvećenoj Pljevaljskoj bici, održanoj 1. decembra - čekao je u gradu dok nije postavljena državna zastava, saznaje Beta.

Vojska Crne Gore je iz istog razloga bila zapretila da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << će sa ceremonije povući svoj vod ako ne bude postavljena crnogorska državna zastava. Nakon izvesnog odgađanja početka ceremonije, zastava je postavljena, ali tako što su predstavnci Lovćenskog partizanskog odreda koji je učestvovao u Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine, a koji su došli na ceremoniju u Pljevlja, pozajmili državnu zastavu koju su bili doneli.

Organizatori proslave godišnjice Pljevaljske bitke su, prema raspoloživim informacijama, rekli da nemaju državnu zastavu Crne Gore. Zatim su se pravdali i navodno time da je u noći uoči proslave sa jednog jarbola skinuta čelična sajla kojom se kači zastava.

Tako je, u prvi mah, na spomeniku učesnicima Pljevaljske bitke bila istaknuta samo trobojka, sa petokrakom, državna zastava bivše SFR Jugoslavije. U Pljevljima je, na zgradi Skupštine opštine, državna zastava Crne Gore istaknuta tek pošto je za gradonačelnika izabran predstavnik vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vuković. Njega je u septembru ove godine zamenio član opozicione Socijalističke narodne partije Miloje Pupović. Pored Pljevalja, još u nekim opštinama Crne Gore, državni simboli Crne Gore se ne koriste dosledno.

U tom pogledu, najtvrdokornija je opština Plužine. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović redovno prisustvuje sednicama opštinskih skupština, povodom dana opština, pa i u slučajevima kada se na nekim od tih skupova ne svira državna himna. Državne simbole Crne Gore bojkotuje, čak, i jedan broj opozicionih poslanika, koji, recimo, ne ustaju ni kada se državna himna svira u samom parlamentu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.