U Pljevljima nepoželjna crnogorska zastava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pljevljima nepoželjna crnogorska zastava

PODGORICA -

Ceremonija obeležavanja 70. godišnjice Pljevaljske bitke u Pljevljima imala je elemente krupnog političkog incidenta, jer na spomeniku učesnicima te bitke nije bila istaknuta državna zastava Crne Gore.

Prema današnjim saznanjima agencije Beta iz više sasvim pouzdanih izvora, predsednik Crne Gore Filip Vujanović - koji je govorio na svečanosti, posvećenoj Pljevaljskoj bici, održanoj 1. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - čekao je u gradu dok nije postavljena državna zastava.

Vojska Crne Gore je iz istog razloga bila zapretila da će sa ceremonije povući svoj vod ako ne bude postavljena crnogorska državna zastava.

Nakon izvesnog odgađanja početka ceremonije, zastava je postavljena, ali tako što su predstavnici Lovćenskog partizanskog odreda koji je učestvovao u Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine, a koji su došli na ceremoniju u Pljevlja, pozajmili državnu zastavu koju su bili donijeli.

Organizatori proslave godišnjice Pljevaljske bitke su, prema raspoloživim informacijama, rekli da nemaju državnu zastavu Crne Gore.

Zatim su se pravdali i navodno time da je u noći uoči proslave sa jednog jarbola skinuta čelična sajla kojom se kači zastava.

Tako je, u prvi mah, na spomeniku učesnicima Pljevaljske bitke bila istaknuta samo trobojka, sa petokrakom, državna zastava bivše SFR Jugoslavije.

U Pljevljima je, na zgradi Skupštine opštine, državna zastava Crne Gore istaknuta tek pošto je za gradonačelnika izabran predstavnik vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vuković.

Njega je u septembru ove godine zamenio član opozicione Socijalističke narodne partije Miloje Pupović.

Pored Pljevalja, još u nekim opštinama Crne Gore, državni simboli Crne Gore se ne koriste dosledno.

U tom pogledu, najtvrdokornija je opština Plužine.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović redovno prisustvuje sednicama opštinskih skupština, povodom dana opština, pa i u slučajevima kada se na nekim od tih skupova ne svira državna himna.

Državne simbole Crne Gore bojkotuje, čak, i jedan broj opozicionih poslanika, koji, recimo, ne ustaju ni kada se državna himna svira u samom parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Pljevljima skandal oko zastave

Izvor: Mondo, 11.Dec.2011

Ceremonija obeležavanja 70.godišnjice Pljevaljske bitke u Pljevljima imala je elemente krupnog političkog incidenta, jer na spomeniku učesnicima te bitke nije bila istaknuta državna zastava Crne Gore.

Nastavak na Mondo...

U Pljevljima nepoželjna crnogorska zastava

Izvor: Glas javnosti, 12.Dec.2011, 07:11

PODGORICA - Ceremonija obeležavanja 70. godišnjice Pljevaljske bitke u Pljevljima imala je elemente krupnog političkog incidenta, jer na spomeniku učesnicima te bitke nije bila istaknuta državna zastava Crne Gore...Predsednik Crne Gore Filip Vujanović - koji je govorio na svečanosti, posvećenoj...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.