Srbijanski parlamentarci: Iza sinoćneg incidenta stoji zvanična Tirana

Izvor: Cafe.ba, 15.Okt.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbijanski parlamentarci: Iza sinoćneg incidenta stoji zvanična Tirana

Ovo što se desilo nije samo incident, to je dobro planirana, osmišljena akcija iza koje stoje zvaničnici u Tirani. Brat albanskog premijera bi morao da objasni s kim se video i razgovarao u Makedoniji dan pre utakmice i šta je bilo još planirano, naveo je Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju i član srbijanskog parlamenta

BEOGRAD (AA) – Milovan Drecun, predsjednik Odbora za >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Kosovo i Metohiju i član srbijanskog parlamenta iz redova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je da iz sinoćnjeg incidenta na utakmici Srbija - Albanija u Beogradu stoji zvanična Tirana.

Drecun je u obraćanju novinarima u Skupštini Srbije rekao da je ono što se desilo na stadionu dobro planirana diverzija i da to ne može ostati bez posljedica.

“Time se šalje jedna destabilizirajuća poruka da Albanija ne može uopšte da prihvati da zajedno sa Srbijom gradi dobrosusedsku saradnju. Takvo ponašanje dovodi u sumnju dobronamernost Albanije”, rekao je Drecun, ocijenivši da najavljenu posjetu albanskog premijera Srbiji 22. ovog mjeseca čini nesvrsishodnom.

Naglasivši da su odgovorni za sinoćnji incident ne samo u Fudbaskom savezu Albanije nego i zvanična Tirana,  funkcioner ispred Vučićevog SNS-a je poručio da je bespredmetno razgovarati o dobrosusedskoj saradnji i poboljšanju odnosa između Srbije i Albanije.

“Ovo što se desilo nije samo incident, to je dobro planirana, osmišljena akcija iza koje stoje zvaničnici u Tirani. Brat albanskog premijera bi morao da objasni s kim se video i razgovarao u Makedoniji dan pre utakmice i šta je bilo još planirano”, naveo je on i izrazio bojazan da će Srbija u narednom periodu biti izložena sličnim provokacijama.

Drecun je ocijenio i da je “Albanija u sred Beograda pokazala svoje velike albanske pretenzije, da one ne mogu da se tolerišu i da država Srbija mora da preduzme odgovarajuće korake”.

Odbacivši odgovornost vlasti i ministra policije Srbije za sinoćnja dešavanja on je rekao da je na državnim organima Srbije da otkriju i procesuiraju krivce za sinoćnje nerede.

Drecun koji se kao novinar devedesetih godina bavio izvještavanjem o dešavanjima na Kosovu, upitan šta će Srbija preduzeti prema Albaniji, kao narodni poslanik saopštio je da Srbija treba da zatraži zvanično izvinjenje od Albanije da bi se predupredili novi incidenti.

“Oni su nama u sred Beograda poslali poruku, i to niko drugi do rođeni brat albanskog premijera, da žele da prekrajaju granice na Balkanu. Očigledno da su albanski fudbaleri znali šta je pripremano. Krenuli su na našeg fudbalera koji je dohvatio to platno, to nije bila zastava nego karta Velike Albanije. Potpuno je jasno da su došli pripremljeni da se izazove incident”, zaključio je poslanik parlamentarne većine Milovan Drecun.

Predstavnik opozicije i poslanik Demokratske stranke (DS) Borko Stefanović je, osudivši albansku stranu zbog dešavanja na utakmici Srbija – Albanija, zatražio ostavku ministra policije ukazavši da je sinoć mogla da bude ugrožena bezbjednost predsjednika Srbije i više osoba.

- Bruka i sramota za državu i vlast -

Stefanović je ocijenio da je “Srbija obrukana pred cijelim svijetom u smislu sprečavanja da nas albanski navijači ovako isprovociraju i gurnu prst u oko u sred Beograda”.

“Sa zastavom države (Velike Albanije) koja ne postoji i nikada neće postojati. To je bruka i sramota srpske vlade”, izjavio je Stefanović.

On je upozorivši da “stvari ne mogu ostati iste” rekao da se sinoćnji incident slučajno ne povezuje sa sutrašnjom posjetom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

“Nije slučajno da to baca senku na tu posetu, naše ministarstvo spoljnih poslova nije reagovalo do sada, a moralo bi da reaguje i da se albanskom ambasadoru hitno uruči najoštriji demarš, a možda i nešto snažnije od toga”, naveo je Stefanović koji je bio direktor u Ministarstvu spoljnih poslova i šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom.

On je ocijenio i da je sinoćnji incident bacio senku na normalizaciju odnosa u region rekavši da smo se poslije nekoliko decenija vratili na početak.

“Građani Srbije su poniženi u sred Beograda, a neko upravlja letelicom koja je mogla da nosi eksploziv i da izazove smrt više osoba na stadionu, uključujući svečanu ložu gde sedi predsednik Republike kao simbol suvereniteta Srbije”.

Na utakmici kvalifikacija za EURO 2016 Srbije i Albanije sinoć u Beogradu došlo je do nereda kada se iznad terena pojavio mini-helikopter sa zastavom na kojoj je mapa takozvane „Velike Albanije“.

Zbog incidenta, kasnije i sukoba na terenu i između navijača i policije utakmica na Partizanovom stadionu je prekinuta u 41. minutu. Po odluci predstavnika UEFA utakmica nije mogla biti nastavljena.

Brat albanskog premijera Edija Rame, Olsi Rama bio je sa još tri osobe priveden na informativni razgovor pod osnovanom sumnjom da je organizovao i rukovodio incidentom sa zastavom na kojoj je mapa takozvane „Velike Albanije“ poslije kojeg je prekinuta fudbalska utakmica reprezentacija Srbije i Albanije. Olsi Rama i ostali su nakon zadržavanja od 40 minuta pušteni, te su otputovali kasno sinoć za Tiranu.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Drecun: Postavlja se pitanje svrsishodnosti dolaska albanskog premijera

Izvor: Kurir, 16.Okt.2014, 08:35

Šef skupštinskog odbora za KiM je naglasio da Srbija treba oštro da protestuje i insistira na izvinjenju zvanične Tirane..BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da se postavlja pitanje svrsishodnosti najavljene posete Beogradu premijera...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.