Sirija: Obaranje turskog aviona – nesrećan slučaj

Izvor: BKTV News, 24.Jun.2012, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Obaranje turskog aviona – nesrećan slučaj

Obaranje turskog vojnog aviona u sirijskim vodama bio je nesrećan slučaj a ne neprijateljski čin prema Turskoj, izjavio je portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi.
Makdisi je za tursku televiziju A Haber rekao da je imala “suvereno pravo” da obori “nepoznatu” letelicu koja je juče narušila njen vazdušni prostor. On je naveo da nije znala da je avion turski i da “nema neprijateljstva prema Turskoj”. Makdisi je rekao i da pomaže Turskoj u pronalaženju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pilota. Sirijski i turski marinci su počeli zajedničku akciju traganja za nestalim turskim pilotima.
Avion je pao u Sredozemno more na 13 kilometara od sirijskog grada Latakije, saopštile su turske vlasti.
Pretnje u turskim medijima
Predsednik Turske Abdulah Gul rekao je juče da će njegova zemlja preduzeti “neophodne” mere protiv Sirije, ali nije precizirao koje. Turski predsednik rekao je da njegova zemlja nastoji da utvrdi pod kojim se okolnostima dogodio incident sa avionom i da li je avion zapravo oboren u turskom vazdušnom prostoru.
Turski mediji su reagovali pretećim novinskim člancima. Tako je list „Hurijet“ doneo naslov „Sirija se igra vatrom“.
Pre početka pobune u martu 2011, Ankara i Damask su važili kao saveznici, a po izbijanju pobune, Turska je postala jedna od najoštrijih kritičara režima Bašara Al Asada. Ankara odavno traži Asadovu ostavku.
Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele, koji se trenutno nalazi u Bangladešu, izrazio je zabrinutost zbog ovog incidenta i pozdravio „trezvenu reakciju Turske“
CIA naoružava sirijsku opoziciju
U međuvremenu se saznaje da američka obaveštajna služba CIA pruža vojnu podršku sirijskoj opoziciji i naoružava je automatskim puškama, bombama, municijom i protivetnkovskim oružjem. Njujork tajms prenosi da CIA pobunjenicima stavlja na raspolaganje i satelitske snimke na kojima mogu da se prate pokreti vladine vojske.

To oružje se, kako piše američki dnevnik, prebacuje preko turske granice uz pomoć tajne mreže pomagača uključujući i sirijskuk Muslimansku braću, a finansiraju ga Turska, Saudijska Arabija i Katar. Operativci CIA rade i na konsolidovanju snaga opozicije te regrutovanju njenih pripadnika.
Sukobi nastavljeni nesmanjenom žestinom
Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je danas u Siriji u obračunu sa pobunjenicima u severnoj provinciji Alepo ubijeno najmanje 16 pripadnika vladinih snaga. “Do sukoba je došlo u zoru u gradu Dara Aza kao i na dva vojna kontrolna punkta”, saopštio je portparol te organizacije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.
Nasilje u Siriji se nastavlja nesmanjenom žestinom pa je tako juče poginulo gotovo stotinu ljudi, od kojih dve trećine civila, saopštili su aktivisti za ljudska prava. Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da je 65 civila ubijeno u bombardovanju pobunjeničkih uporišta.
Izvor: DEUTSCHE WELLE
Tweet
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   London

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.