SVETSKE SILE NA IVICI SUKOBA?! Američki razarač ušao u kineske teritorijalne vode, Peking momentalno alarmirao snage

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 16:00

SVETSKE SILE NA IVICI SUKOBA?! Američki razarač ušao u kineske teritorijalne vode, Peking momentalno alarmirao snage

Iz Kine navode da incident „dokazuje da su SAD otvoreni "kreator bezbednosnog rizika" u Južnom kineskom moru”.

Kineska vojska saopštila je danas da je američki razarač „Hoper” ušao u kineske teritorijalne vode bez odobrenja vlasti u Pekingu.

Kineska vojska rasporedila je pomorske i vazduhoplovne snage da „prate, nadgledaju i opomenu” brod, navodi se na zvaničnom nalogu na mreži >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << „Vičet” komande južnog okruga Kineske narodnooslobodilačke vojske, a prenosi Rojters.

Chinese military says American naval destroyer USS Hopper enters China's territorial waters without the approval of the Chinese govt. pic.twitter.com/SWOZb4YZOL

— AIBS News 24 (@AIBSNews24) November 25, 2023

Kako se dodaje, incident „dokazuje da su SAD otvoreni "kreator bezbednosnog rizika" u Južnom kineskom moru”.

Kina je pre nekoliko dana optužila Filipine da angažuju „strane snage” za patroliranje u Južnom kineskom moru, aludirajući na zajedničke patrole koje od utorka sprovode filipinske i američke snage.

SAD i Kina su ranije ovog meseca razgovarale o pomorskim pitanjima, uključujući Južno kinesko more, a američka strana je rekla da je zabrinuta zbog, kako tvrdi, tamošnjih „opasnih i nezakonitih” kineskih akcija, saopštio je Stejt dipartment.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.