SAD uzvraćaju udarac: Osveta za napade u Crvenom moru

Izvor: Press, 13.Okt.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD uzvraćaju udarac: Osveta za napade u Crvenom moru

SAD lansirale su krstareće rakete i uništile tri radarska položaja u priobalnom delu Jemena, na Crvenom moru, na teritoriji pod kontrolom Huti pobunjenika.
Foto:B92.net
To je, kako su navode, uzvratna mera posle dva incidenta ove nedelje kada su rakete ispaljene na brodove američke mornarice u toj oblasti.
Ovo je prvi put da su SAD gađale položaje Hutija tokom dugog građanskog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u toj zemlji.
Do sada su SAD pružale samo logističku podršku i obezbeđivalji punjenje aviona arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv jemenskih šiitskih pobunjenika, poznatih kao Huti, i njihovih saveznika. 

SAD su bile koncentrisane na Al Kaidu u Jemenu i Huti nisu bili glavna meta američkih snaga dok ove nedelje nisu lansirane rakete na američke brodove sa teritorije pod kontrolom Hutija. 

Američki zvaničnici nisu objavili podatke o mogućim žrtvama današnjeg raketnog napada. 

Tri pogođena radarska položaja nalaze se u udaljenim oblastima i postoje male šanse da je bilo civilnih žrtava ili kolateralne štete, rekao je jedan vojni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime pošto nema ovlašćenje da govori s medijima, prenela je agencija AP. 

On je rekao da su krstareće rakete lansirane sa razarača "USS Nitze". Predsednik SAD Barak Obama odobrio je udare, na preporuku ministra odbrane Eša Kartera i načelnika združenog generalštaba generala Džozefa Danforda, rekao je predstavnik za štampu Pentagona Piter Kuk u saopoštenju. 

"Ovi ograničeni udari u samoodbrani sprovedeni su da zaštite naše osoblje, naše brodove i slobodu naše plovidbe u ovom važnom morskom prolazu", rekao je Kuk. 

"SAD će odgovoriti na svaku dalju pretnju za naše brodove i komercijalni saobraćaj na odgovarajući način i nastaviti da održava našu slobodu plovidbe u Crvenom moru, prolazu Bab al-Mandeb i na drugim mestima u svetu", dodao je Kuk. 

Dve rakete ispaljene su juče ujutro na američki razarač "USS Mejson" koji sprovodi rutinske operacije u regionu i na ratni brod "USS Pons". Ni jedan brod nije pogođen. 

Rakete su ispaljene sa jemenske obale, sa mesta sa kojih su u nedelju dve rakete takođe ispaljene na ta ista dva američka broda.
 
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.