Rosu palicama i suzavcem na meštane Štrpca - 20 povređenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rosu palicama i suzavcem na meštane Štrpca - 20 povređenih

Pripadnici ROSU upotrebili su palice i suzavac protiv meštana opštine Štrpce, koji su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane, kada je krenuo ka mestu Obereke. Dvadesetoro ljudi je povređeno, javlja reporter RTS-a. Kancelarija za KiM najoštrije osudila upotrebu "brutalne sile" policije nad demonstrantima.

Nakon dvomesečnog protesta za odbranu reka Šar planine, kada su meštani uspeli da izdejstvuju sklanjanje bagera, danas je uz pratnju specijalnih jedinica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponovo počeo da kopa.

U toku je miran protest na mestu zvanom Obereke, gde je prisutna i lokalna policija i pripadnici ROSU.

Bager je juče ponovo krenuo ka mestu za izgradnju mini-hidroelektrane, ali su meštani uspeli da ga vrate bez incidenata.

Povređenima je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja u Štrpcu.

Žitelji Sirinićke župe okupili su se ispred opštine Štrpce i zahtevaju da im se obrate nadležni, koji su obećali da radovi na gradnji mini hidrocentrale neće biti nastavljeni, prenela je TV Most.

KPS potvrdila

Kosovska policija potvrdila je danas da je u Štrpcu došlo do sukoba između policije i stanovnika tog mesta, koji su protestovali protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

U saopštenju se navodi da je do sukoba došlo kada su Srbi blokirali lokalni put, a Kosovska policija, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice.

"Oko 60 ljudi, nezadovoljnih izgradnjom mini hidrocentrale protestovalo je u Štrpcu. Oni su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale, tako što su blokirali put, što je rezultiralo intervencijom policijskih službenika iz Stanice policije Štrpce", navedeno je u saopštenju policije.

Kako javlja ta televizija, radovi na mini-hidroelektrani su prekinuti, a za ponedeljak ujutru je zakazan sastanak predstavnika kosovske policije, lokalne samouprave, investitora i meštana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila upotrebu sile u Štrpcu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

"Podsećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

"Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini", navodi se u saopštenju.

U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i kosovske policije, u kojem je povređeno desetak Srba iz Štrpca koji su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale.

Srbi su blokirali lokalni put, a Kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice, objavila je TV Most.

Gradonačelnik Štrpca: Svak napad ugrožava opstanak

Gradonačelnik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić osudio je jutrošnju prekomernu upotrebu sile pripadnika ROSU i napad na stanovnike opštine Štrpce koji su pokušali da zaustave izgradnju mini-hidroelektrane i tako zaštite svoja prava.

Nikolić je ocenio i upozorio da ta akcija pripadnika ROSU, uz upotrebu suzavca i palica, u kojoj je povređeno 20 ljudi, predstavlja napad na sve žitelje Štprca.

"Celokupno opštinsko rukovodstvo i ja lično oduvek smo bili uz svoj narod i tako će biti i nadalje. Ono što se jutros desilo, kada je usled prekomerne upotrebe sile povređeno 20 meštana nešto je što je nedopustivo i nešto što više nikad ne sme da se ponovi", rekao je Nikolić za Tanjug i ponovio da se svi problemi moraju rešavati jedino na miran način.

Opština Štrpce donela je odluku o obustavi radova na izgradnji mini hidroelektrane zbog zamućenja vode za piće u rezervoaru a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja i ta odluka je i dalje na snazi.

Iz Opštine Štrpce kažu da će o svemu što se danas desilo razgovarati sa nadležnima i tražiti objašnjenje za ovakav vid primene sile nad nedužnim stanovnicima Sirinićke župe.

"Naša poruka je da će opštinsko rukovodstvo ostati na strani svog naroda i braniti prava svakog građanina opštine. Ovo je način kojim se pokušava da se sav naš rad i trud da svakome ko u Štrpcu živi pružimo maksimalno dobre uslove za normalan život minimizira ali mi to ni po koju cenu nećemo dozvoliti", naveo je Nikolić.


Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SUKOB SRBA I KOSOVSKE POLICIJE U ŠTRPCU Incident zbog gradnje mini hidroelektrane, policija upotrebila BIBER SPREJ I PALICE

Izvor: Blic, 03.Maj.2019

U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i kosovske policije, u kome je povređeno desetak Srba iz Štrpca koji su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrelektrane.

Nastavak na Blic...

SPECIJALCI ROSU TUKLI SRBE: Palicama i biber sprejom na meštane Štrpca (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 03.Maj.2019

Srbi su blokirali lokalni put, a Kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice, objavila je TV Most U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i kosovske policije, u kojem je povređeno desetak Srba iz Štrpca koji su pokušali da spreče prolazak...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.