RUSIJA I KINA: SPREČITI DALJU ESKALACIJU IZMEĐU DVE KOREJE

Izvor: Kurir, 27.Nov.2010, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSIJA I KINA: SPREČITI DALJU ESKALACIJU IZMEĐU DVE KOREJE

MOSKVA - Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Jang Đieči, razgovarali su danas telefonom o napetoj situaciji na korejskom poluostrvu i ukazali na neophodnost da se ne dozvoli da situacija eskalira, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Od najveće je važnosti ne dozvoliti dalju eskalaciju situacije i raditi na stvaranju uslova da se ublaže napetosti u odnosima dve Koreje", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koje je prenela agencija RIA Novosti. SAD i Južna Koreja sutra počinju zajedničke vojne vežbe u Žutom moru, posle incidenta ove sedmice, a najavljeno je i učešće američkog nosača aviona na nuklearni pogon "Džordž Vašington".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei izjavio je u petak da se Kina snažno protivi bilo kakvim vojnim manevrima stranih država u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Kina je uvek bila blizak saveznik Severne Koreje, navela je ruska agencija.

Situacija na poluostrvu je zategnuta zbog incidenta koji se dogodio u utorak, kada je bilo razmene artiljerijske vatre između dve Koreje. Južnokorejske vlasti su tada saopštile da je severnokorejska vojska napala južnokorejsko nastanjeno ostrvo Jeonpjeong, dok su severnokorejske vlasti tvrdile da je Južna Koreja prva počela s vatrom u toku manevarske vežbe.

Seul je kasnije potvrdio da je bilo ispaljivanja tokom vežbe, ali je napomenuo da paljba nije bila usmerena ka Severu. U incidentu su poginula dva južnokorejska vojnika i dvoje civila. Napad u utorak je najozbiljniji od 1953. godine, kada su dve zemlje sklopile primirje i okončale trogodišnji rat.

Severna Koreja optužuje SAD

Severna Koreja optužila je danas Sjedinjene Američke Države da su izazvale napad na južnokorejsko ostrvo ove sedmice, u nameri da konfrontaciju između dve Koreje iskoriste za povećanje vojnog prisustva u regionu.

Optužba je usledila ubrzo pošto su Seul i Vašington objavili planove za zajedničku vojnu vežbu u Žutom moru, koja bi trebalo da počne sutra, a u okviru koje je planirano učešće američkog nosača aviona na nuklearni pogon "Džordž Vašington", koji je na putu ka regionu, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

Severnokorejska novinska agencija KCNA istakla je u komentaru brzinu kojom su SAD objavile da će organizovati zajedničke pomorske vežbe posle incidenta, "kao da su čekale da se tako nešto desi".

"Ovo jasno ukazuje da su SAD najveći zločinac koji je namerno planirao incident i povlačio žice iza scene", navela je KCNA.

Pjongjang je takođe ponovio da ne isključuje mogućnost novih vojnih akcija.

"Ukoliko SAD naposletku dovedu nosač u Zapadno more (Žuto more), niko ne može da predvidi posledice koje će uslediti", dodaje se u komentaru.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Rusija i Kina: Stop sukobima između dve Koreje

Izvor: Glas javnosti, 28.Nov.2010, 07:11

MOSKVA - Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Jang Đieči, razgovarali su juče telefonom o napetoj situaciji na korejskom poluostrvu i ukazali na neophodnost da se ne dozvoli da situacija eskalira, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova..."Od najveće je važnosti ne...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.