Protesti i incidenti zbog uklanjanja spomenika

Izvor: Southeast European Times, 22.Jan.2013, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti i incidenti zbog uklanjanja spomenika

Uklanjanje spomenika borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca dovelo je do poziva međunarodnoj zajednici da spreči diskriminaciju.

22/01/2013

Muhamet Brajšori i Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Prištine i Beograda – 22.1.2013.

Kosovo je povećalo prisustvo policije na severu zemlje i oko kulturnih objekata, nakon protesta u ponedeljak (21. januara) zbog uklanjanja spomenika albanskim pobunjenicima u Preševu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />Spomenik, koji su podigli lokalni Albanci u čast borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, bio je izvor sve većih tenzija u toj oblasti.

Građani su se okupili u Preševu -- koje predstavlja kulturni centar Albanaca na jugu Srbije -- i protestovali zbog uklanjanja spomenika. Mitinzi su takođe održani u nekoliko gradova na Kosovu.

Na Kosovu je zabeleženo više incidenata, uključujući rušenje spomenika na groblju u Klokotu i spomenika učesnicima Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu koji se nalazi u Vitini.

Albanski premijer Sali Beriša izjavio je u ponedeljak da će Albanija preispitati svoje odnose sa Srbijom i preduzeti neophodne korake da zaštiti njene građane međunarodnim sredstvima.

„Pozivam međunarodnu zajednicu da ne koristi dvostruki standard, jedan za Srbe u severnoj Mitrovici, a drugi za Albance u Preševu; da ne pravi razliku dok jedna strana pokušava da sprovodi zakone, a druga da pretvori teritoriju u ostrvo regionalnog krijumčarenja koje podržava Beograd“, rekao je Beriša.

Srpski premijer Ivica Dačić kaže da uklanjanjem spomenika u Preševu nisu prekršena ljudska prava građana u Preševu.

„Čvrsti smo u tome da niko ne bude povređen … ali zakon mora da se poštuje, a spomenik je nezakonito izgrađen“, rekao je Dačić.

Gradonačelnik Preševa Ragmi Mustafa pozvao je međunarodnu zajednicu da bude proaktivnija u sprečavanju dalje diskriminacije Albanaca u Preševskoj dolini.

„Apelujem na Albance u Preševskoj dolini, na Kosovu i u regionu da, u cilju očuvanja mira, umerenosti i jedinstva prevaziđu ovu tešku situaciju koja je stvorena uplitanjem Beograda“, rekao je Mustafa.

Ramadan Iljazi, izvršni direktor Kosovskog instituta za mir, rekao je za SETimes da bi situacija u Preševu mogla ozbiljno da utiče na međuetničke odnose na Kosovu.

„Izjednačavanje albanskog otpora sa terorističkim grupama je neprimereno i ozbiljno narušava poverenje Albanaca u srpsku vladu“, rekao je Iljazi. Iljazi dodaje da je od ključnog značaja da svi akteri poštuju lokalno rukovodstvo u Preševu i da uđu sa njim u konstruktivan dijalog kako bi se rešila ova situacija.

„Međunarodna zajednica neće doživeti sporove u Preševskoj dolini [samo] kao unutrašnje pitanje Srbije, jer na taj način ignorišu legitimne primedbe ljudi koji tu žive i samim tim sužavaju svoje opcije za miroljubivo izlaženje na kraj sa trenutnom situacijom“, rekao je Iljazi.

„Albanci iz tog dela Srbije treba da razgovaraju sa predstavnicima srpske države, jer eskalacija spornih pitanja [ne ide bilo kome u korist]“, rekao je za SETimesbivši državni sekretar srpskog ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Southeast European Times...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.