Propusti u obezbeđenju na Kupu Koraća po nalogu beogradskog MUP-a

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propusti u obezbeđenju na Kupu Koraća po nalogu beogradskog MUP-a

Nakon incidenta, kada je tokom finalne utakmice Kupa Radivoja Koraća funkcioner Košarkaškog saveza Miodrag Radović pogođen bakljom u glavu, u niškoj policiji kažu da je za kontrolisanje publike bilo zaduženo privatno obezbeđene, dok u “Securitas”-u tvrde da je problem nastao jer su na izričit zahtev beogradske policije morali da u halu puste veliku grupu navijača za samo nekoliko minuta.

Iako ni obezbeđenje, a ni organizatori, nisu bili za to da oko 600 Zvezdinih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Partizanovih navijača iz Beograda uđe na utakmicu, to su, kažu u "Securitas"-u, morali da prihvate, jer iz beogradske policije stiglo naređenje da oni moraju da uđu.

Baklje gorele svuda po hali; Foto: JV

Pritom, kažu da su pojedine vođe navijača po protokolu ušle u halu kroz "VIP", odnosno službeni ulaz, gde nema detaljne kontrole.

Baklje i druga pirotehnika koja je izazvala incident na utakmici, našla je put do tribina, objašnjavaju, najverovatnije uz pomoć velikog broja "huligana" koji su pušteni u halu bez karata. Ti navijači nisu mogli da prođu detaljnu kontrolu za tako kratko vreme.

Došlo je oko 350 Partizanovih i 250 Zvezdinih navijača bez karata i zahtev načelnika je bio da ih pustimo u roku od 3 do 5 minuta. Rekli su “ili ćete ih pustiti unutra ili će u gradu da naprave haos”. Za to vreme mi nismo mogli toliki broj ljudi detaljno da pregledamo. Tada se promaklo nekih 6, 7 baklji, a sumnjamo i da su neke unele vođe navijača kroz službeni ulaz - objašnjavaju u “Securitas”-u.

Predsednik regionalnog Košarkaškog saveza istočne Srbije Uroš Parlić je u izjavi za Južne vesti rekao da je odluka da, kako je rekao “huligani” uđu u halu doneta "nakon procene bezbednosti" i u dogovoru sa Komitetom za bezbednost Kupa, policijom i obezbeđenjem. I Parlić potvrđuje da su u halu pušteni nakon što je utakmica već počela.

Procenjeno je da je bezbednije za samu manifestaciju, za grad, da se navijačima dozvoli da uđu. Oni su čak napravili prostor za svoje grupe na tribini. Iste mere obezbeđenja su važile, ali je sve bilo pod pritiskom da oni uđu brzo i verovatno su tada i unete baklje - kaže Parlić.

Zbog baklji nakratko prekidana i utakmica; Foto: JV

Radovića je ekipa Hitne pomoći iz hale iznela na nosilima, a prema nezvaničnim informacijama nije zadobio ozbiljnije povrede.

Zbog incidenta u finalu Kupa Radivoja Koraća, u niškoj policiji su kazali da će protiv, za sada nepoznatog navijača za kojim se “intenzivno traga”, biti podneta krivična prijava.

Pored toga, protiv 10 lica su podnete krivične prijave zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, jer su pokušali da uđu u halu “Čair” sa falsifikovanim ulaznicama - dodaju u policiji.

Za sada u javnosti nije bilo komentara iz beogradskog MUP-a o incidentu na utakmici u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.