Problem na svemirskom brodu Progres

Izvor: Blic, 24.Apr.2013, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem na svemirskom brodu "Progres"

Bespilotna svemirska letilica "Progres", koja se približava Međunarodnoj svemirskoj stanici sa 2,5 tone tereta, nije uspela da otvori glavnu antenu koja pomaže da pristane uz orbitnu laboratoriju, u okviru najnovijeg "koraka" ruskog svemirskog programa.

Incident se dogodio u sredu, i mogao bi da baci senku na nekada hvaljen program koji se takmičio sa SAD za nadmoć u svemirskom prostoru, preneo je AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ruski i američki zvaničnici su rekli da se problem pojavio kada je "Progres" izašao u orbitu nakon što ga je izbacila raketa "Sojuz" iz svemirske stanice "Bajkonur", koju Moskva iznajmljuje od Kazahstana.

Američka svemirska agencija NASA je, između ostalog, navela, u poruci na društvenoj veb mreži Tviter, da ruski kontrolori na zemlji pokušavaju da poprave kvar.

Vitalij Lopota, predsednik korporacije ESC (Energia space corporation) koja je dizajnirala rusku svemirsku letilicu, rekao je, međutim, da bi teretni brod, ipak, mogao da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu u petak, kao što je planirano.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.