Prekinuto glasanje, Vučić traži intervenciju, Pantić poništavanje izbora

Izvor: RTS, 03.Nov.2013, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto glasanje, Vučić traži intervenciju, Pantić poništavanje izbora

Na više biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici ekstremisti polupali glasačke kutije, nakon čega je prekinuto glasanje. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio od međunarodne zajednice pravo da Srbija interveniše. Posle incidenta, Krstimir Pantić zatražio poništavanje izbora u Kosovskoj Mitrovici.

18.30 - Krstimir Pantić traži da se zbog incidenta ponište izbori u Kosovskoj Mitrovici. 

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio od međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednice pravo da Srbija interveniše posle napada srpskih ekstermista na nekoliko biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Glasanje je prekinuto kada su ekstremisti sa fantomkama na glavama upali u Tehničku, Medicinsku i Osnovnu školu "Sveti Sava" i polupali glasačke kutije.

Vučić je zatražio da se srpskoj policiji da 45 minuta da smiri stanje u Kosovskoj Mitrovici, kako bi glasanje moglo da se nastavi. Na ovaj zahtev Srbije još nema odgovora međunarodnih zvaničnika.

Incident se dogodio kada je veći broj građana krenuo na glasanje. Izbila je tuča, a kosovska policija je upotrebila suzavac i glasanje je prekinuto. 

Kandidat za gradonačelnika Građanske inicijative "Srpska" Krstimir Pantić kaže da su u incidentu povređene dve žene. Na jednu je napadač bacio stolicu, a druga je zadobila prelom noge.

Pantić je od međunarodne zajednice zatražio da poništi izbore u tom gradu, a građane da ostanu mirni i "ne podležu emocijama".

"Sukob i podele nam nisu potrebni. Nećemo se ponašati kao oni koji su protiv Vlade i države Srbije", rekao je Pantić novinarima u štabu liste Srpska.

Pantić je rekao da od Vlade Srbije očekuje dalja uputstva.

Kao odgovorne za napad, označio je Demokratsku stranku Srbije i grupe koje su bile za bojkot izbora.

"Ovo što rade nije samo protivno interesima Srba i Srbije, već udaljava i KiM od Srbije i utiče na položaj Srbije", ocenio je Pantić.

Prema njegovim rečima, cilj incidenta je da uspori napredak Srbije, da Srbi sa Kosova i Metohije nestanu.

To je, kako je naglasio, cilj kosovskog premijera Hašima Tačija i poslanika DSS-a Marka Jakšića.

"Očekujem da se Jakšiću ukine imunitet i da odgovara za sva zla koja je naneo srpskom narodu u proteklih 14 godina", istakao je Pantić.

Uveren je da će DSS pokušati "Srpskoj" da pripiše taj napad i dodao da je došao do jednog dokumenta preko društvenih mreža koji dokazuje da je napad isplaniran.

"Nakon napada otišao sam do škole i tamo zatekao veliki broj članova DSS i takozvanih 'bojkotaša', što je dodatni dokaz da su oni izveli napad", objasnio je Pantić i od države Srbije zatražio da otkrije i primerno kazni počinioce napada.

Samo u OŠ "Sveti Sava" nalazi se čak 16 od 33 biračka mesta, koliko ih ima u severnoj Kosovskoj Mitrovici. 

Stakla na školi su porazbijana, a policija se nalazi ispred škole. Pripadnici OEBS-a evakuisani su iz škole i napustili su severnu Kosovsku Mitrovicu oko 17.15 u dvadesetak džipova, javlja Tanjug.

Kosovska policija privela je jedno lice, ali se ne zna da li je povezano sa tim događajem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prekinuto glasanje, Vučić tražio intervenciju, Pantić poništavanje izbora

Izvor: RTS, 03.Nov.2013

Na više biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici ekstremisti polupali glasačke kutije, nakon čega je prekinuto glasanje. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio od međunarodne zajednice pravo da Srbija interveniše. Posle incidenta, Krstimir Pantić zatražio poništavanje izbora u Kosovskoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.