Izvor: Luftika.rs, 05.Dec.2020, 19:09

Posle 33 godine dron otkrio misteriju zloglasnog 5. bloka černobiljske nuklearke

Zahvaljujući snimcima koje je napravio specijalno konstruisani dron, saznali smo istinu o nuklearnom otpadu u petom bloku černobiljske nuklearne elektrane poznate po katastrofalnom incidentu iz 1986. godine.
Dron Elios 2, kompanije Flyability, imao je zadatak da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu.
Reč je o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine. To je bila prilika da se prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << put zaviri u peti reaktor nuklearke.
U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li se u njegovim bazenima nalaze šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron Elios 2 ušao u reaktor i ubrzo otkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.
Taj tip drona se inače koristi za nadzor i inspekciju elektrana. Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju, prenosi Telegraf.
Ova misija u Černobilju je bila posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, zbog čega bi, da je došlo do gubitka signala, Elios 2 bi bio izgubljen.
Ipak, misija je bila uspešna, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bio je dodatni razlog za zadovoljstvo.
Snimio je najjezivije prizore Černobilja i umro posle dva meseca (VIDEO)

Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.