Izvor: RTS, 18.Jul.2020, 14:11

Policija u Nantu sumnja da je požar u katedrali iz 15. veka podmetnut

Požar koji je rano jutros zahvatio katedralu iz 15. veka u Nantu nekoliko sati gasilo je više od 100 vatrogasaca. Zbog sumnje da je požar podmetnut pokrenuta je istraga, a nadležni se nadaju da je šteta manja nego što se u prvom trenutku mislilo. Makron iz Brisela uputio podršku vatrogascima.
Požar koji je u katedrali Svetih Petra i Pavla u Nantu izbio rano jutros oštetio je velike orgulje koje su se nalazile u crkvi.

Tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pjer Sen rekao je novinarima da su u crkvi zapaljena tri požara i da će vlasti incident tretirati kao kriminalno delo, prenosi Rojters. Zvaničnici su naveli da je otvorena istraga.
Požar je izbio rano jutros, a posle nekoliko sati je stavljen pod kontrolu. Šef lokalne vatrogasne službe Loran Ferlaj rekao je da su u gašenju požara učestvovala 104 vatrogasca.
Ferlaj je naveo da se vatra zapalila iza velikih orgulja koje su potpuno uništene i dodaje da su od toplote popucali prozori.
Međutim, požar nije napravio oštećenje u meri u kojoj se strahovalo u početku.
"Nismo u scenariju iz Notr Dama", rekao je Ferlaj i dodao da požar uopšte nije zahvatio krov katedrale u Nantu.
Makron uputio podršku vatrogascima Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je podršku vatrogascima.
"Posle Notr Dama, gori i Katedrala Svetih Petra i Pavla. Podrška vatrogascima koji rizikuju kako bi spasili gotičke dragulje", poručio je Makron sa samita EU u Briselu.
Katedrala u Nantu nije prvi put zahvaćena požarom. Delimično je uništena 1944. godine, tokom savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu.
Požar je u potpunosti uništio krov katedrale 1972. godine, a crkva je kompletno rekonstruisana 13 godina kasnije.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.