Pelosi najavila formiranje odbora za istragu napada na Kapitol

Izvor: VOA, 24.Jun.2021, 18:39

Pelosi najavila formiranje odbora za istragu napada na Kapitol

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi najavila je u četvrtak da će biti formiran novi odbor donjeg doma američkog Kongresa koji će istražiti napad na Kapitol 6. januara, nakon što su republikanci u Senatu u maju blokirali osnivanje nezavisne komisije za istragu tog incidenta. Pelosi je na konferenciji za novinare odbila da iznese detalje o vremenskom roku za istragu, navodeći da će "trajati koliko bude potrebno". Takođe nije govorila o tome ko će biti u odboru, ali je stavila do znanja da očekuje da obe stranke imenuju članove i dodala se da se nada da će lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti "imenovati odgovorne ljude". Pelosi je rekla da bi radije da istragu sprovodi nezavisna komisija i naglasila da nije u potpunosti odustala od te ideje. Predstavnički dom je usvojio zakonski predlog o formiranju nezavisne, dvostranačke komisije, ali su republikanci u Senatu blokirali traj plan, navodeći da je nepotreban zbog postojećih istraga pred odborima i u tužilaštvu. Tokom napada koji je šokirao Ameriku, stotine pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale su u kompleks Kapitola u neuspešnom pokušaju da spreče Kongres da sertifikuje pobedu demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru prošle godine. Zbog nasilja je preminulo pet osoba, među kojima i pripadnik policije Kapitola. Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u četvrtak da je uhapšeno 500 osoba tokom istrage nasilja. Tramp, koji je položaj napustio u januaru, više puta je neosnovano tvrdio da je poražen zbog izborne prevare, što je tvrdnja koju su odbacili brojni sudovi, izborni zvaničnici saveznih država i njegova administracija. "Kapitol Sjedinjenih Država uvek je bio slavni svetionik demokratije za američki narod i svet", poručila je Pelosi i dodala da će cilj zasebnog odbora biti da "utvrdi istinu" o događajima 6. januara.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pelosi: Formira se odbor za istragu napada na Kapitol

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2021

VAŠINGTON - Predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi najavila je danas da će biti formiran novi odbor tog donjeg doma američkog Kongresa, koji će istražiti napad na Kapitol hil 6. januara, nakon što su republikanci u Senatu u maju blokirali osnivanje nezavisne komisije za istragu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.