Linkovi

Pelosi najavila formiranje odbora za istragu napada na Kapitol


ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa protestuju ispred zgrade američkog Kongresa pre nasilnog upada 6. januara 2021. godine (Foto: Rojters/Shannon Stapleton)
ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa protestuju ispred zgrade američkog Kongresa pre nasilnog upada 6. januara 2021. godine (Foto: Rojters/Shannon Stapleton)

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi najavila je u četvrtak da će biti formiran novi odbor donjeg doma američkog Kongresa koji će istražiti napad na Kapitol 6. januara, nakon što su republikanci u Senatu u maju blokirali osnivanje nezavisne komisije za istragu tog incidenta.

Pelosi je na konferenciji za novinare odbila da iznese detalje o vremenskom roku za istragu, navodeći da će "trajati koliko bude potrebno". Takođe nije govorila o tome ko će biti u odboru, ali je stavila do znanja da očekuje da obe stranke imenuju članove i dodala se da se nada da će lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti "imenovati odgovorne ljude".

Pelosi je rekla da bi radije da istragu sprovodi nezavisna komisija i naglasila da nije u potpunosti odustala od te ideje. Predstavnički dom je usvojio zakonski predlog o formiranju nezavisne, dvostranačke komisije, ali su republikanci u Senatu blokirali traj plan, navodeći da je nepotreban zbog postojećih istraga pred odborima i u tužilaštvu.

Tokom napada koji je šokirao Ameriku, stotine pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale su u kompleks Kapitola u neuspešnom pokušaju da spreče Kongres da sertifikuje pobedu demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru prošle godine.

Zbog nasilja je preminulo pet osoba, među kojima i pripadnik policije Kapitola. Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u četvrtak da je uhapšeno 500 osoba tokom istrage nasilja.

Tramp, koji je položaj napustio u januaru, više puta je neosnovano tvrdio da je poražen zbog izborne prevare, što je tvrdnja koju su odbacili brojni sudovi, izborni zvaničnici saveznih država i njegova administracija.

"Kapitol Sjedinjenih Država uvek je bio slavni svetionik demokratije za američki narod i svet", poručila je Pelosi i dodala da će cilj zasebnog odbora biti da "utvrdi istinu" o događajima 6. januara.

XS
SM
MD
LG