Osude napada na Velimira Ilića

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Feb.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude napada na Velimira Ilića

Beograd -- Lider DSS-a Vojislav Koštunica, predsednica Skupštine Srbije i većina parlamentarnih stranaka oštro su osudili napad na lidera NS-a Velimira Ilića.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zatražio je od vlasti da pruže "jasan i glasan odgovor" zašto je Ilić danas napadnut u centru Beograda i ko stoji iza tog incidenta.

Vlast je odgovorna za poštovanje pravnog poretka u zemlji i zato mora odmah da se pruži jasan i glasan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovor zašto je napadnut i ko sve stoji iza napada na Velimira Ilića, naveo je Vojislav Koštunica u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Lider DSS-a ukazao je da je fizički obračun sa predsednikom Nove Srbije usledio posle "medijske hajke koja se vodi protiv opozicije, posebno protiv Ilića".

"Srbija je danas ugrožena i politički i ekonomski, ugroženi su sigurnost i demokratski poredak zbog sadašnje vlasti koja pustoši zemlju. Licemerno je govoriti o uspehu demokratije u Srbiji dok se fizički i medijski vrši nasilje nad predsednicima opozicionih stranaka", naveo je Koštunica.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, povodom napada na lider Nove Srbije, poručio je da je nasilje apsolutno neprihvatljivo i da za tako nešto ne postoji opravdanje.

"Nadležni organi sad moraju da odrade svoj deo posla i osoba koja je napala Ilića mora da bude osuđena. A u budućnosti moraćemo da se naviknemo da raspravljamo, ali bez nasilja i osvete", kazao je Đelić za B92 i poželeo Iliću brz oporavak.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je, povodom napada na Velimira Ilića, da ničiji život i dostojanstvo ne smeju biti ugroženi.

Slavica Đukuić-Dejanović (FoNet, arhiva)

Svaki građanin mora biti zaštićen, bez obzira na političku, nacionalnu ili versku orijentaciju, izjavila je Đukić-Dejanovićeva, a prenosi informativna služba parlamenta.

Predsednica Skupštine navela je da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i da je uverena da će nadležni organi preduzeti sve zakonske mere protiv napadača.

Osuđujući napad na Ilića, Srpska napredna stranka saopštila je da je taj incident delo "simpatizera režimskih stranaka".

Naprednjaci navode da će ta stranka insistirati na "zbijanju" opozicionih redova i zajedničkoj odbrani od fizičkih, političkih i medijskih napada "nedemokratskog režima".

Skupštinski odbor o napadu na Ilića

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost Dragan Todorović zakazao je za utorak 9. februar, sednicu tog tela a na dnevnom redu je informacija o napadu na lidera Nove Srbije Velimira Ilića, saopšteno je iz parlamenta.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić, kako je navedeno u saopštenju, posetio je u Kliničkom centru Srbije Ilića.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan najoštrije je osudila napad na Velimira Ilića i zatražila da se počinilac na adekvatan način procesuira i kazni.

Trivanova je izjavila da treba istražiti motive napada i otkloniti svaku mogućnost i sumnju da u Srbiji bilo ko može da bude fizički napadnut zbog svojih političkih uverenja.

"DS se već 20 godina bori za demokratsko i slobodno društvo u kome je svako zaštićen i, u tom smislu, očekujemo da će, u skladu sa tim načelima demokratije, reagovati svi nadležni organi i da će Srbija pokazati, i na taj način, da je zemlja demokratskih sloboda", poručila je Trivanova.

Liberalno-demokratska partija osudila je napad na lidera Nove Srbije, ocenjujući da je taj čin pretio, kako se navodi, da dovede do tragičnih posledica.

"Svaki građanin, pa i Velimir Ilić, mora uživati zaštitu telesnog integriteta i to je načelan stav naše stranke. Nasilje je odlika naših života i na to smo upozoravali i u svakoj od stotina situacija kada su napadani funkcioneri i aktivisti, paljene i rušene prostorije LDP-a širom Srbije", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta partija je podsetila da je u Srbiji na snazi novi Krivični zakonik koji sadrži odredbu da je svako nasilje na javnom skupu proglašeno ozbiljnim krivičnim delom sa zaprećenom zatvorskom kaznom.

"Bez obzira na velike političke razlike koje imamo prema politici Ilićeve stranke, nadamo se da će ovaj trenutak i neprihvatljiv napad na neistomišljenika, pomoći i toj i svim drugim strankama, pojedincima i institucijama da mnogo jasnije nego do sada osude nasilje i preduzmu konkretne korake", naveo je LDP.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije - Jedinstvene Srbije, Branko Ružić, osudio je napad na Ilića i uveren je da će nadležni organi preduzeti sve zakonske mere protiv napadača.

Ružić je pozdravio efikasnu reakciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da su primereno i brzo reagovali, sprečili veći incident i priveli i identifikovali napadača.

Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila je napad na predsednika Nove Srbije, Velimira Ilića, i izrazila očekivanje da će počinilac biti najoštrije kažnjen, kako bi se poslala poruka da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

Život u pravnoj državi podrazumeva da niko nema pravo da iz bilo kog razloga ugrozi nečiji život, zdravlje i sigurnost, navodi se u saopštenju.

Ovakvih primera je bilo tokom devesetih godina prošlog veka i nadali smo se da ih nikada više neće biti, poručila je LSV.

Ilića je danas, tokom stranačke akcije u centru Beograda, napadač udario pesnicom u glavu. Policija je privela napadača, a u MUP-u navode da je reč o Dejanu Stojadinoviću za kojim se od ranije tragalo.

Pokret veterana osudio je napad na predsednika Nove Srbije, Velimira Ilića.

Predsednik Pokreta veterana i narodni poslanik Saša Dujović, u telefonskom razgovoru sa predsednikom izvršnog odbora Nove Srbije, Miroslavom Markićevićem, izrazio je žaljenje zbog ovog incidenta i poželeo Iliću brz oporavak.

Ovaj vandalski čin daje negativnu sliku o bezbednosti građana i javnih ličnosti u srpskoj prestonici, ali je i opomena za budućnost da se ovako nešto više ne ponovi, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.