Osude incidenta u parlamentu

Izvor: RTS, 27.Dec.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude incidenta u parlamentu

Predsednica parlamenta, šef poslaničke grupe SPS-a, ministri u Vladi Srbije i premijer AP Vojvodina osudili su čin poslanika Dveri koji su prekinuli zasedanje Sukupštine Srbije kada su ušli u salu i uneli transparente, nakon čega je došlo do opšteg komešanja i guranja. Opozicioni poslanik Đorđe Vukadinović smatra da za incident nije kriv Boško Obradović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednica parlamenta Maja Gojković ocenila je akciju poslanika Dveri kao "fašistički napad na Skupštinu Srbije".

Gojkovićeva je na konfernciji za novinare rekla je da je to bio pokušaj da se pokaže kako bi izgledali parlament i Srbija kada bi oni sa "ljotićevskim manirima uspeli da pobede i dođu na vlast".
Navela je da je ona svojim delovanjem u trenutku incidenta pokazala volju većine, volju građana, a to je "da fašizmu nije mesto u Skupštini Srbije i da fašizam ne može da prođe".
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je da je ponašanje poslanika Dveri Boška Obradovića i Ivana Kostića "vrhunac političkog ludila".
Kako je ocenio, reč je o opcijama koje nemaju dovoljnu podršku građana, pa iz nemoći prave poteze koji šalju lošu sliku o Srbiji.
Sa druge strane, Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije smatra da incident u Skupštini nije izazvao Boško Obradović, jer je on, kako kaže, imao pravo da napravi performans.
"Mogao je da dobije opomene, da bude udaljen, to je nešto što je tumačenje poslovnika", rekao je Vukadinović i dodao da poslanik može da napravi performans, ali da je "fizički prvi nasrnuo (Aleksandar) Martinović".
Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je ponašanje lidera Dveri Boška Obradovića nanosi veliku štetu Srbiji, šaljući u svet sliku o sukobima u Skupštini Srbije.
"Toga se stide Srbi i u Srbiji i u Crnoj Gori", rekao je Dačić, navodi se u saopoštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović optužila je Obradovića za "nasilničko ponašanje i izazivanje incidenta u Narodnoj skupštini".
"Obradoviću nije bilo dovoljno to što je nedavno zastavom Srbije pokušao da otvori vrata Skupštine i da uvede svoje pristalice u parlament. Umesto da učestvuje u radu parlamenta kao narodni poslanik, on 'kao huligan' upada u salu kako bi izveo svoju unapred pripremljenu provokaciju", kaže Mihajlovićeva.
Predsednik Pokrajinske vlade i član Predsedništva SNS Igor Mirović rekao je da se ne sme dozvoliti "divljanje u institucijama" koje bi Srbiju predstavilo kao zemlju nereda i haosa.  
Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije Igor Bečić rekao je da Boško Obradović po nalogu Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i dalje pokušava da na najbrutalniji nacin destabilizuje zemlju i da se u parlamentu Srbije ponove dešavanja koja su proteklih dana viđena u parlamentima regiona.  
"Ovo je bio jos jedan u nizu mržnjom motivisanih pokusaja Đilasa i Obradovića da se nasiljem uruše institucije države, kako bi se domogli vlasti, ali moraju biti svesni da građani nikada neće glasati za nasilništvo i fašizam", naveo je Bečić u saopštenju dodajući da se na vlast dolazi na izborima, a ne prebijanjem političkih protivnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.