Oštećen krov na Medijani (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 25.Sep.2015, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećen krov na Medijani (VIDEO)

Zaštitna konstrukcija na arheološkom nalazištu Mediana koja je u izgradnji, oštetila je krov muzejske zgrade u kojoj se nalaze vredni mozaici. Strahuje se da će se, zbog prokišnjavanja krova, oštetiti kulturno blago Mediane. U Narodnom muzeju kažu da su o ovom incidentu čiji je, kako se pretpostavlja, uzrok pogrešno projektovanje, obavestili Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture i resorno ministarstvo. Iz lokalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Zavoda koji je odobrio pomenuti projekat za sada nema zvaničnih izjava jer je direktorka, kako saznajemo, u inostranstvu, a njen mobilni telefon nedostupan.
Muzejska zgrada koja se nalazi na arheološkom nalazištu Medijana, po svemu sudeći, 2016. neće potpuno čitava dočekati 80 godina svog postojanja. Vremenu je odolela, ali ne I arhitektonskim greškama. Zaštitna konstrukcija koja je u izgradnji, po svemu sudeći nije opravdala svoj naziv, budući da je jedan njen svod urušio deo krova zgrade u kojoj je napravljena prva arheološka postavka Narodnog muzeja.
O ovom incidentu je Narodni muzej obavestio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, kao i Ministarstvo kulture. Prema prvim saznanjima, grešku su napravili projektanti Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a izostala je i reakcija njihovih kolega iz Niša koji obavljaju nadzor.
Telefon direktorke niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elene Vasić Petrović danas je za medije bio nedostupan jer se, kako saznajemo, ona nalazi u inostranstvu.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

„Loša procena“ projektanata ugrozila vredno blago Narodnog muzeja (FOTO)

Izvor: JuznaSrbija.info, 26.Sep.2015, 10:03

Konstrukcija sa lukovima koja se već godinama gradi kao zaštita koja bi trebalo da pokrije kulturno blago na arheološkom nalazištu „Mediana“, umalo nije srušila čitav krov zgrade niškog Narodnog muzeja...Na ovoj istoj lokaciji gotovo osam decenija čuvaju se vredni mozaici...Zbog čega su...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.