Oprečni izveštaji o incidentu s tankerima, Iran da bude oprezan

Izvor: B92, 15.Jun.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oprečni izveštaji o incidentu s tankerima, Iran da bude oprezan"

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul-Geit pozvao je Iran da bude pažljiv i promeni kurs pošto su ga SAD okrivile za napad na dva tankera u Omanskom zalivu

Abul-Geit je nakon sastanka s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Njujorku u petak izjavio da postoje oprečni izveštaji o tome kako je došlo do incidenata u četvrtak, prenosi AP.

"Mi verujemo da odgovornosti moraju biti jasno definisane. Činjenice će biti otkrivene, siguran sam, to je samo pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremena", dodao je.

SAD tvrde da su Iranci odgovorni za napade u blizini strateškog Ormuskog moreuza koji se nalazi između Persijskog i Omanskog zaliva. Iranci poriču umešanost u napade.

"Moj poziv Irancima, koja zovem iranska braća: Budite oprezni i promenite kurs jer vas sve gura u konfrontaciju, a niko ne bi bio bezbedan ako bi se to dogodilo", rekao je Abul-Geit.

Britanska vlada saopštila je da se slaže sa zaključkom Sjedinjenih Država da je Iran napao dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Ministarstvo spoljnih poslova Britanije navodi u saopštenju da je njihova procena da je "gotovo sigurno da je ogranak iranske vojske", Islamska revolucionarna garda, napao tankere. U saopštenju se navodi da Iran takođe stoji iza napada na četiri tankera u blizini luke Fudžejra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su se dogodili prošlog meseca.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.