"Oprečni izveštaji o incidentu s tankerima, Iran da bude oprezan"

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul-Geit pozvao je Iran da bude pažljiv i promeni kurs pošto su ga SAD okrivile za napad na dva tankera u Omanskom zalivu

Izvor: B92

Subota, 15.06.2019.

11:58

Foto: Tanjug/AP/Mark Duncan

Abul-Geit je nakon sastanka s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Njujorku u petak izjavio da postoje oprečni izveštaji o tome kako je došlo do incidenata u četvrtak, prenosi AP.

"Mi verujemo da odgovornosti moraju biti jasno definisane. Činjenice će biti otkrivene, siguran sam, to je samo pitanje vremena", dodao je.

SAD tvrde da su Iranci odgovorni za napade u blizini strateškog Ormuskog moreuza koji se nalazi između Persijskog i Omanskog zaliva. Iranci poriču umešanost u napade.

"Moj poziv Irancima, koja zovem iranska braća: Budite oprezni i promenite kurs jer vas sve gura u konfrontaciju, a niko ne bi bio bezbedan ako bi se to dogodilo", rekao je Abul-Geit.

Britanska vlada saopštila je da se slaže sa zaključkom Sjedinjenih Država da je Iran napao dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Ministarstvo spoljnih poslova Britanije navodi u saopštenju da je njihova procena da je "gotovo sigurno da je ogranak iranske vojske", Islamska revolucionarna garda, napao tankere. U saopštenju se navodi da Iran takođe stoji iza napada na četiri tankera u blizini luke Fudžejra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su se dogodili prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: