Olsi Rama stigao u Tiranu, demantuje povezanost s incidentom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2014, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olsi Rama stigao u Tiranu, demantuje povezanost s incidentom

Brat albanskog premijera, Olsi Rama koji je osumnjičen da stoji iza incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, stigao je jutros u Tiranu i demantovao povezanost sa tim događajem.

Fudbalska utakmica Srbija-Albanija prekinuta je sinoć u 42. minutu pošto se nad terenom pojavila letelica na daljinsko upravljanje na koju je bilo zakačeno platno sa mapom velike Albanije u boji i s crnim dvoglavim orlom.

Rama je nakon incidenta zadržan na stadionu oko 40 minuta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako je javila televizijska stanica "News24" iz Tirane, a potom je pušten.

"Nemam ništa sa letelicom... ne razumem odakle je došla ta priča", izjavio je Olsi Rama po dolasku u Tiranu.

Rama je kao "spekulacije" odbacio navode srpskih medija da je on organizovao incident i da je upravljao letelicom.

"Nisam ni hapšen niti privođen. Kada se incident dogodio, situacija je postala haotična, policajci su pregledali sve. Pokazao sam im američki pasoš i kameru. To je trajalo nekoliko minuta", ispričao je Rama koji je jutros stigao u Tiranu s delegacijom albanske reprezentacije.

Ekipu su na aerodromu Rinas dočekali nekoliko albanskih ministara i hiljade navijača.

U Albaniji, kao i u drugim zemljama regiona gde živi albanska zajednica, posebno na Kosovu i u Makedoniji, prekid utakmice je noćas proslavljen kao pobeda, pošto su Albanci uvereni da će Uefa kazniti Srbiju i označiti je kao odgovornu za prekid meča, piše Frans pres.

Štampa u Tirani pozdravila je jutros držanje albanske reprezentacije i pripisala odgovornost srpskoj strani.

"Misterija drona. Ko stoji iza toga, Srbi ili Albanci", jedan je od naslova u albanskoj štampi koja konstatuje da "albanski simboli razjaruju srpske navijače".

 Olsi Rama (1969. ) zaposlen je u kompaniji Pegasus Komunikejšens, a prema beogradskim medijima u Beograd je na utakmicu došao sa američkim pasošem.

Mlađi brat albanskog premijera je pre toga radio u kompaniji Delfinus Medikal Tehnolodžis, i kao naučni istraživač i menadžer projekata u medicinskom institutu Barbara En Karmanos u Detroitu, SAD.

Od 1993. do 1997. godine bio je programski direktor fondacije Otvorenog društva za Albaniju, koju je sponzorisala fondacija Soroš.

Olsi Rama se u aprilu 1997. godine preselio u SAD. Otac braće Rama je poznati albanski vajar Kristać Rama (1932-1998. ). Kristać i ujak braće Rama, Spiro Koleka, bili su članovi Politbiroa i visokopozicionirani komunistički zvaničnici za vreme komunističke diktature u Albaniji.

 Fudbalska utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je u Beogradu u finišu prvog poluvremena nakon što se dogodio incident jer se iznad terena pojavio mali leteći objekat sa albanskom zastavom.



Edi Rama: Susedi ostavili loš utisak priredbe

Premijer Albanije Edi Rama je ocenio da su susedi ostavili loš utisak priredbe.

"Ponosni na crveno-crne dok je bilo fudbala u igri i šansama, na žalost po susede koji su ostavili loš utisak priredbe", napisao je Rama na Tviteru.

Udovičić: Perfidna provokacija, brutalna zloupotreba sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić osudio je ubacivanje transparenta sa obeležjima Velike Albanije kao "nedopustivu i za svaku osudu perfidnu provokaciju ekstremista", i istakao da očekuje da i albanska strana osudi incident.

"Na delu je zaista jedna brutalna zloupotreba sporta od strane albanskih ekstremista", izjavio je Udovičić Tanjugu.

On je istakao da nije bilo incidenata sa nase strane, naprotiv.

"Pokazali smo se kao dobri domacini. Nijedna ružna reč sa naše strane. Čak i nakon ove perfidne provokacije ekstremista naši navijači su u većini pokazali prisebnost", rekao je srpski ministar.

On je oceino da ovakva dešavanja sigurno neće pozitivno uticati na odnose u regionu.

"Očekujemo od albanske strane da nedvosmisleno osudi ovakvo nedopustivo perfidno ponašanje ekstremista", zaključio je Udovičić.

Hiljade navijača dočekalo Albance u Tirani

Nekoliko hiljada navijača dočekalo je rano jutros na aerodromu u Tirani fudbalsku reprezentaciju Albanije.

Kako prenosi portal Albanija soker, nekoliko sati posle kvalifikacione utakmice između Srbije i Albanije, veliki broj navijača okupio se na aerodromu kako bi dočekao izabranike selektora Đanija de Bjazija.

Prištinski mediji: Uzdignute glave u Beogradu

Izveštaji sa fudbalske utakmice Srbije i Albanije u Beogradu, udarna su vest u današnjim prištinskim pisanim i elektronskim medijima, uz isticanje da je igra prekinuta zbog incidenata i napada navijača na igrače reprezentacije Albanije.

Dnevnik Koha ditore pod velikim naslovom na prvoj strani piše da je utakmica koja je ocenjena kao "više od fudbala", pokazala da je bila upravo takva. Do prekida je došlo kada se iznad stadiona pojavila letelica sa crveno-crnom zastavom što je okončano napadom na reprezentativce Albanije. To je, navodi list, nateralo zvaničnike UEFE da prekinu meč.

"Etnička Albanija nad beogradskim nebom", naslov je izveštaja sa utakmice koji objavljuje dnevnik Kosova sot. Dnevnik Lajm piše da je u Beogradu pobeđen srpski huliganizam.

"Velika Albanija" naslov je izveštaja sa utakmice u dnevniku Zeri. U njemu se ističe da je Albanija bila velika tokom 41 minuta utakmice u Beogradu protiv reprezentacije Srbije.

Dnevnik Tribuna izveštaj sa utakmice je naslovio sa "Srbija je osramoćena", dok "Epoka e re" o utakmici piše pod naslovom "Ponosni na nacionalnu reprezentaciju".

Slavlje i u Ulcinju

Prekid fudbalske utakmice Srbija-Albanija sinoć su stanovnici Ulcinja proslavili na ulicama. Slavlje u znak podrške fudbalerima Albanije organizovano je uz albanske zastave i nacionalne pesme, preneli su podgorički mediji.

Meč Srbija-Albanija prekinut je sinoć u Beogradu posle incidenta, kada se iznad terena pojavila mala letelica s mapom velike Albanije i crnim dvoglavim orlom, posle čega su se igrači sukobili, a navijači počeli da upadaju na teren.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.