Oglasila se Ambasada SAD na Kosovu

Izvor: B92, 11.Mar.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasila se Ambasada SAD na Kosovu

Ambasada SAD na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog uticaja politike na kosovske službe bezbednosti.

To je navedeno zbog slučaja prošlogodišnjeg proterivanja šest turskih državljana, bez odgovarajućeg procesa, kao navodne pretnje nacionalnoj bezbednosti.

Iz Ambasade SAD na Kosovu su naveli da su bili zadovoljni formiranjem istražne parlamentarne komisije koja je "otkrila nepoštovanje zakona u vezi sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << incidentom", uprkos pokušajima da se ometa njen rad.

"Nalazi komisije, koji sugerišu 31 zakonske ili proceduralne povrede od Kosovske obaveštajne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, izazivaju zabrinutost zbog propusta glavnih bezbednosnih agencija, kao i ranjivosti sektora bezbednosti od političke manipulacije", stoji u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

Ambasada SAD je pozvala kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon i podsetila kosovske lidere da organi bezbednosti treba da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, u skladu sa vladavinom zakona.

"Ovde se ne radi samo o krivici ili ne krivici pojedinaca, već se radi o jasnom izbegavanju zakonskih procedura Kosova od strane kosovskih politčara", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je "politički pritisak na bezbednosni sektor da se prekrši kosovski zakon ogromno kršenje demokratskih vrednosti".

"Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u vodjenju spoljnih poslova, kako bi se predupredili nedozovoljeni uticaji od strane kosovskih političara u budućnosti", navedeno je u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.Kosovska obaveštajna služba i policija su u saradnji sa turskim organima krajem marta 2018. godine uhapsile i u istom danu deportovale šest turskih državljana sa Kosova, od kojih su petoro bili radnici škole "Mehmet Akif"na Kosovu, nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno ukinulo boravišnu dozvolu.

Iz kosovske obaveštajne službe rekli su da je nezakonito delovanje turskih državljana predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost.

Za iste ljude je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da su najviši predstavnici Gulenovog pokreta na Balkanu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Traži se odgovornost zbog deportacija turskih državljana sa Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Mar.2019, 17:29

Ambasada SAD-a na Kosovu izrazila je zabrinutost za to što je "sektor bezbednosti podložan političkoj manipulaciji".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.