O poseti Ištvana Pastora Orbanu, ispravljeno saopštenje mađarske vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O poseti Ištvana Pastora Orbanu, ispravljeno saopštenje mađarske vlade

BUDIMPEŠTA -

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor informisao je premijera Mađarske Viktora Orbana o najnovijim događanjima u vezi sa Vojvodinom, a sagovornici su zajednički zaključili da je poštovanje ustava i zakona evropski princip koji je nezaobilazan.

"Sagovornici su zaključili da ovi incidenti daju razloga za zabrinutost, pošto mogu jačati isključenosti Vojvodine. Poštovanje ustava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vladavina prava su nezaobilazne evropske vrednosti i principi i kršenje tih principa nije unutrašnje pitanje, već jedna od evropskih vrednosti", navodi se u verziji saopštenja za koju je naznačeno da je ispravljena u odnosu na raniju verziju.

U ranijoj verziji je pisalo: "Sagovornici su se složili da takve pojave moraju biti eliminisane, kako bi se garantovalo da Vojvodina ostaje integralni deo zemlje".

U ispravljenom saopštenju se još navodi da je Pastor informisao Orbana i o aktuelnim problemima sa kojima se suočava mađarska zajednica u Vojvodini i rekao da je većina tih problema zapravo deo svakodnevnih problema sa kojima se suočava Srbija.

Dodali su da je za mađarsku zajednicu u Vojvodini od ključne važnosti da Srbija što pre otpočne pregovore sa Evropskom unijom, zbog čega će Mađarska nastaviti pružati punu podršku Srbiji na putu evropskih integracija.

Sagovornici su ocenili da su obećavajuće šanse za rešavanje kosovskog problema, navodi se u saopštenju.

Ištvan Pastor je rekao da je zabrinut jer implementacija Zakona o rehabilitaciji i godinu dana nakon njegovog usvajanja ide sporo i komplikovano.

On je rekao da se prolongira i suočavanje sa istorijskim činjenicama, piše u saopštenju.

Dodao je da postoje i verbalni napadi na Zakon o nacionalnim savetima manjina, čime se, kako je ocenio, pokušava onemogućiti sprovođenje tog zakona.

Ispravljenu verziju saopštenja potpisao je šef pres biroa premijera, Bertalan Havasi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ispravljano saopštenje mađarske vlade o poseti Pastora

Izvor: Blic, 13.Nov.2012

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor informisao je premijera Mađarske Viktora Orbana o najnovijim događanjima u vezi sa Vojvodinom, a sagovornici su zajednički zaključili da je poštovanje ustava i zakona evropski princip koji je nezaobilazan, navodi se u ispravljenom saopštenju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.