Novi protest ekstremne desnice u Kemnicu prošao bez incidenta

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2018, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest ekstremne desnice u Kemnicu prošao bez incidenta

Nemačka ekstremna desnica nastavila je pritisak na kancelarku Angelu Merkel i njenu migrantsku politiku večeras novim okupljanjem oko hiljadu demonstranat u Kemnicu, koji je postao centar mobilizacije protiv tražilaca azila u Nemačkoj.

Za razliku od protesta u nedelju i ponedeljak u tom gradu, organizovanih posle ubistva jednog Nemca prošlog vikenda za koji su osumnjičeni jedan Iračanin i jedan Sirijac, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << demonstracije su večeras proše bez incidenata.

Demonstranti su se okupili blizu mesta gde su šef vlade pokrajine Saksonije Mihael Krečmer, član partije desnog centra kancelarke Merkel, i gradonačelnica Kemnica organizovali sastanka sa stanovnicima tog grada u nastojanju da smire situaciju.

Više meštana im je zamerilo što se nedovoljno bave nemačkim stanovništvom u regionu.

Posle ubistva Nemca tokom vikenda, oko 800 ljudi protestovalo je u nedelju, među kojima i brojni simpatizeri neonacističkih grupa koji su krenuli u kolektivni lov na strance na ulicama. Dan posle, novo okupljanje je preraslo u okršaje s kontra demonstrantima levice u kojima je povređeno dvadesetak ljudi.

Mnogi od demonstranata odbili su da razgovaraju s novinarima, a oni koji jesu rekli su da se osećaju napušteni od političara i da su ljuti zbog zločina koje čine migranti, prenosi agencija AP.

Potpredsednik Međunarodnog odbora Aušvica Kristof Hojbner danas je uputio signal za uzbunu.

"Preživeli iz Aušvica u celom svetu dramatično gledaju na događaje u Kemnicu, sve su uznemireniji zbog pokušaja grupica ekstremne desnice da preuzmu kontrolu na ulici", rekao je on u saopštenju.

Policija je kritikovana zato što je često izgledala nemoćno pred demonstrantima a i zbog sumnji da je bilo dosluha s ekstremnom desnicom u redovima same policije ili u  lokalnom pravosuđu.

Opozicione stranke zatražile su istragu oko navodnog dosluha policije Saksonije i ekstremnih desničara kada su nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih procurili u medije.

Kasnije danas pravosudni organi Saksonije saopštili su da su suspendovali čuvara zatvora zbog toga što je nekom dao kopiju naloga za hapšenje jednog od osumnjičenih.

Saksonija je dugo bila centar antimigrantskog raspoloženja u Nemačkoj. Tu se nalazi grupa Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada ili Pegida, i uporište krajnje desničarske partije Alternativa za Nemačku, koja je prošle godine dobila gotovo četvrtinu glasova u pokrajinskom parlamentu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi protest desnice u Kemnicu, nije bilo incidenata

Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018

Nemačka ekstremna desnica nastavila je pritisak na kancelarku Angelu Merkel i njenu migrantsku politiku novim okupljanjem oko hiljadu demonstranata u Kemnicu, koji je postao centar mobilizacije protiv tražilaca azila u Nemačkoj...Za razliku od protesta u nedelju i ponedeljak, organizovanih posle ubistva...

Nastavak na N1 televizija...

Strah od uspona desnice u Nemačkoj

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 19:32

U Nemačkoj ekstremna desnica nastavlja sa pritiskom na kancelarku Angelu Merkel i njenu migrantsku politiku. Posle ubistva jednog Nemca, desničari se već peti dan okupljaju u centru Kemnica, gradića u Saksoniji, na istoku zemlje, koji je postao centar mobilizacije protiv svih koji traže azil...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.