Novi incidenti na Kosovu

Izvor: B92, 20.Jan.2013, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi incidenti na Kosovu

Kosovska Mitrovica, Đakovica -- Dva molotovljeva koktela bačena na zgradu opštine Kosovska Mitrovica. Tokom protesta u Đakovici Albanci krenuli ka manastiru ali ih je u toj nameri sprečio KPS.

Smeše se nisu zapalile, tako da u napadu u Kosovskoj Mitrovici nije bilo povređenih ni materijalne štete.

Prema rečima očevidaca, napadači su brzo pobegli sa lica mesta, a neposredno posle napada stigli su i pripadnici Kosovske policijske službe.

Predsednik opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kritikovao je ponašanje vojnika Kfora koji se nalaze nedaleko od zgrade opštine i najavio da će "od sutra Civilna zaštita preuzeti odgovornost za obazbeđivanje lične i imovinske sigurnosti građana i opštine Kosovska Mitrovica".

Prema njegovim rečima, iako se na samo nekoliko desetina metara od zgrade nalaze vojnici Kfora, opština je više puta do sada bila na meti napadača, ali oni nikada nisu pronađeni i kažnjeni.

Pantić je rekao da je "indikativno da su pripadnici Kfora bili u blizini zgrade i da su se odmah nakon incidenta povukli" što je, kako je naveo, "još jedan dokaz da Kfor i međunarodna zajednica ne žele i neće da spreče napade na Srbe i da zaštite imovinu Srba na severu pokrajine".

Prema njegovim rečima, ovo je šesti napad na prostorije opštine u poslednjih nekoliko meseci, a ni u jednom slučaju vinovnici nisu otkriveni.

Podsetimo, pripadnici Žandarmerije uklonili su rano jutros spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu. Tokom uklanjanja spomenika nije bilo incidenata.

Zbog uklanjanja spomenika večeras je u Đakovici održan protest. Tokom protesta jedan deo demonstranata krenuo je prema manastiru Uspenje presvete Bogorodice, koji je spaljen 17. marta 2004. godine, a kasnije obnovljen. Jake snage kosovske policije sprečile su ih u toj nameri. Demonstranti su se posle protesta udaljili, a jake snage KPS-a nastavile su obezbeđuju manastir u kojem se nalaze četiri monahinje.

Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu kaže da su albanski lideri zatečeni tim činom srpskih vlasti. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu. Podsetimo, Albanci sa juga Srbije traže da imaju isti status kao i Srbi na severu Kosova.

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije najavili su za sutra u podne protest u Preševu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovska Mitrovica: Molotovljevi kokteli na zgradu opštine

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2013

Nepoznati napadači bacili su večeras oko 20.40 dva molotovljeva koktela na zgradu opštine Kosovska Mitrovica u severnom delu Kosovske Mitrovice. ..Krstimir Pantić: Zašto KFOR ne zaštiti Srbe?  ..Smeše se nisu zapalile, tako da u napadu nije bilo povređenih ni materijalne štete. Prema rečima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Novi napadi u Kosovskoj Mitrovici!

Izvor: Akter, 21.Jan.2013, 00:17

Nepoznati napadači bacili su večeras oko 20.40 dva molotovljeva koktela na zgradu opštine Kosovska Mitrovica u severnom delu Kosovske Mitrovice

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.