Novi incident na KiM; napad na srpsku povratničku porodicu FOTO

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 19:28

Novi incident na KiM; napad na srpsku povratničku porodicu FOTO

Kuća srpske povratničke porodice u selu Kovrage u opštini Istok na Kosovu obijena je.

Tom prilikom iz nje je ukraden deo nameštaja, frižider, šporet, veš-mašina, alat i posuđe, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, incident se dogodio u utorak u kući povratničke porodice koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je više puta bila na meti napada tokom prethodnih godina.

"Povratničke porodice Srba često su na meti napada i o stepenu njihove ugroženosti govori i podatak da je stopa povratka Srba na Kosovo i Methohiju manja od dva odsto i najmanja je na jednom postkonfliktnom području", navodi se u saopštenju kancelarije.

Oni su naveli da je od početka godine bilo dvaput više napada na Srbe i njihovu imovinu u odnosu na isti period 2021. godine, kao i da to "jasno ukazuje da je na snazi antisrpska histerija, sinhronizovana sa izjavama političara iz Prištine, sa jasnom porukom da Srbi nisu dobrodošli na svojim vekovnim ognjištima".

Porodicu je obišao predsednik privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević i istakao da će, zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, pomoći da šteta bude nadoknađena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.