Novi incident: Boingovom avionu otpao točak uoči polijetanja

Izvor: VOA, 24.Jan.2024, 19:51

Novi incident: Boingovom avionu otpao točak uoči polijetanja

Atlanta — Točak na prednjem dijelu putničkog aviona Boing 757, američke kompanije Delta erlajns, otpao je i otkotrljao se dok se letjelica tokom vikenda spremala da poleti sa međunarodnog aerodroma u Atlanti, saopštili su predstavnici kompanije i regulatori. Prema izvještaju Federalne uprave za avijaciju, avion je čekao u redu da poleti, kad je "točak sa nosnog dijela aviona otpao i otkotrljao se niz padinu". Niko nije povrijeđen u incidentu u subotu, koji je pod istragom. Proizvodnja Boingovih aviona 757 je obustavljena 2004. godine, zbog čega je to stariji model, za razliku od nedavnog incidenta kada je otpao dio trupa osam nedelja stare letjelice  737 MAX 9. "Imamo problem", rekao je pilot kontroli letenja, nakon što ga je posada drugog aviona upozorila da je otpao jedan od dva točka na prednjem dijelu letjelice, prema snimku objavljenom na vebsajtu "liveatc.net". "757 na pisti je upravo izgubio točak", rekao je kontrolorima pilot druge, neidentifikovane letjelice. Avion, koji je trebalo da poleti za Bogotu, odvučen je na popravku i narednog dana je već bio u upotrebi.  Boing je pod sve većim nadzorom regulatora i javnosti, nakon što je 5. januara, avionu 737 MAX 9 kompanije Aljaska erlajns tokom leta otpao dio trupa. Niko nije povrijeđen, a FAA je prizemljila 171 avion MAX 9 posle incidenta. Portparol Boinga je na Deltu uputio sva pitanje o novom incidentu, uz napomenu da je proizvodnja aviona 757 obustavljena 2004. godine i da je poslednji isporučen 2005.  Rojters nije mogao da potvrdi koliko je bio star avion 757-200 kojem je otpao točak. Delta je u septembru saopštila da su avioni tog tipa u prosjeku stari 26,1 godinu, a 757-300 20,6 godina. Civilni avioni obično imaju rok trajanja od 20 do 25 godina, ali su napravljeni da lete duže uz određena ograničenja. Eksperti za bezbjednost navode da ne postoji jednostavna povezanost između toga koliko je neka letjelica stara i samim tim bezbjedna, ali je starije avione potrebno nadzirati zbog strukturnih probema u zavisnosti koliko su često letjeli.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Boingu 757" otpao prednji točak

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2024

ATLANTA - Točak ispod nosa putničkog aviona "boing 757" kompanije "Delta erlajns" otpao je i otkotrljao se dok je avion stajao u redu za polijetanje tokom vikenda sa međunarodnog aerodroma u Atlanti, saopštili su avio-kompanija i regulatorna agencija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Boingovom avionu otpao točak uoči polijetanja

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jan.2024, 09:03

ATLANTA - Točak na prednjem dijelu putničkog aviona Boing 757, američke kompanije "Delta erlajns", otpao je i otkotrljao se dok se letelica tokom vikenda spremala da poleti sa međunarodnog aerodroma u Atlanti, saopštili su predstavnici kompanije i regulatori.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.