Nebezbednost glavni razlog za slab povratak Srba u Uroševac

Izvor: N1 televizija, 08.Maj.2017, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebezbednost glavni razlog za slab povratak Srba u Uroševac

Predsednik Privremenog organa opštine Uroševac Dejan Mladenović izjavio je da je nebezbednost glavni razlog za neuspešan povratak raseljenih Srba u opštinu Uroševac.

Mladenović je agenciji Beta rekao da su se od 2004. do 2013. godine u sela Babljak, Srpski Babuš, Talinovce i Doganevo organizovano vratila 84 Srbina, ali da danas žive samo u Babljaku, i to devetoro Srba, kao i da u samom gradu Uroševcu živi srpski sveštenik sa porodicom, dok u selu Plesina živi samo Smilja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Bajčetić.

On je kazao da su se u Uroševcu događali razni incidenti, a da ubistvo srpskog bračnog para u selu Talinovce i dalje nije rasvetljeno.

"Sve to, kao i loši ekonomski uslovi, uticalo je da većina povratnika napusti svoje nove kuće i odu ponovo u izbeglištvo", rekao je Mladenović i dodao da nema uvid u to koliko povratnika je prodalo zemlju i kuće.

Mladenović je ocenio da je i dalje moguć povratak Srba u opštinu Uroševac, ako kosovske institucije i celo društvo sa međunarodnom zajednicom osiguraju punu bezbednost i rešenje za egzistenciju i školovanje dece. On je dodao da je to sve moguće ostvariti kroz Zajednicu srpskih opština koja treba da se osnuje.

Prvi predstavnik povratnika, koji se u selo Babljak vratio 2004. godine, Rajko Denić rekao je da je u Babljaku izgrađeno 46 kuća za Srbe povratnike, ali da se vratilo samo 28 raseljenih. Prema njegovim rečima, oko polovina kuća povratnika je prodata, a ostale su na prodaju.

Miloradka Denić rekla je da nju i supruga Rajka niko nije direktno napao i da sa komšijama "žive u razumevanju", ali da im je ugrožena imovina i da posle incidenta sa Albancem koji joj je zapretio nakon što je na njihovu njivu sa izniklom pšenicom pustio stoku odlučili da iznajme zemlju za 500 evra godišnje.

Povratnik Srboljub Nikolić rekao je agenciji Beta da misli da je u Babljaku prodato šest kuća, ali da su raseljeni i povratnici prodali dosta zemlje, naročito parcele koje su bliže regionalnom putu Priština-Skoplje.

On je dodao da je od 2002. godine učestvovao u svim razgovorima o povratku i da zna da je Vlada Velike Britanije za povratak raseljenih Srba u Babljak, izgradnju 46 kuća za Srbe i dve za Albance i infrastrukturu izdvojila oko 1,2 miliona evra.

I on je kazao da smatra da je nebezbednost glavni uzrok neuspelog povratka raseljenih Srba u opštinu Uroševac.

"Ne znamo šta donosi dan, a šta noć. Moja porodica ima 4,5 hektara zemlje. Od toga je okućnica jedan hektar i 20 ari. Nista ne obrađujem, jer stalno prave poljske štete tako da nista ne mogu da požnjem. Ja zemlju ne dam u najam jer ako dođe vreme da prodam teško da bi taj koji bi unajmio zemlju hteo da je napusti, jer bi smatrao da on ima prednost da je kupi po nekoj njegovoj ceni. Ukrali su mi i psa", kazao je Nikolić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srbi se ne vraćaju u Uroševac jer nije bezbedno

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Maj.2017

Predsednik Privremenog organa opštine Uroševac Dejan Mladenović izjavio je danas da je nebezbednost glavni razlog za neuspešan povratak raseljenih Srba u opštinu Uroševac...Mladenović je agenciji Beta rekao da su se od 2004. do 2013. godine u sela Babljak, Srpski Babuš, Talinovce i Doganevo organizovano...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.