Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2024, 10:10

Napadnut sveštenik u centru Prizrena

PRIZREN

U centru Prizrena juče ujutro je napadnut sveštenik, a kako je saopšteno iz kosovske policije osumnjičeni za napad je priveden i određeno mu je zadržavanje od 48 časova. Kako prenosi Radio Goraždevac, incident se dogodio kada su hodočasnici iz centralne Srbije stigli autobusom u Prizren i krenuli ka Bogosloviji kako bi prisustvovali liturgiji. Eparhija raško-prizrenska osudila napad

Osumnjičeni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je u blizini parkirao svoje vozilo, najpre okačio zastavu tzv. OVK na prednji deo autobusa, a zatim krenuo da provocira i verbalno napada hodočasnike.

Sveštenik, koji je takođe krenuo na liturgiju u Bogosloviju, prišao je da vidi šta se dešava, upozoravajući hodočasnike da ne nasedaju na provokacije i da što pre uđu u Bogosloviju.

Osimnjičeni je tada nasrnuo na sveštenika, odgurnuo ga i zavrnuo mu ruku, a zatim, videvši da policajac koji čuva Bogosloviju prilazi, pobegao svojim vozilom. Potparol policije za region Prizren Šaćir Bitići potvrdio je za radio Goraždevac da je došlo do napada na sveštenika, da je osumnjičeni uhapšen i da mu je određeno zadržavanje od 48 časova.

“Danas (nedelja) oko 9 sati u ulici Remzi Ademi u Prizrenu, prijavljeno je da, nakon što se zaustavio autobus vranjskih registarskih tablica, vozilu je prišao pop da prihvati posetioce, kada ga je jedna osoba uhvatila za ruku i posle toga pobegla sa lica mesta. Policija je zaustavila osumnjičenog i određeno mu je zadržavanje od 48 sati”, rekao je Bitići.

Eparhija raško-prizrenska osudila napad

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident kada je, kako su naveli iz Eparhije, Albanac sa KiM fizički nasrnuo na prizrenskog sveštenika, verbalno provocirao hodočasnike iz centralne Srbije i okačio zastavu bivše tzv. OVK na autobus u kojem su bili hodočasnici.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, incident se dogodio jutros (nedelja) oko 08.45 sati u centru Prizrena, ispred hotela “Teranda”, a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posetili prizrenske svetinje.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde sveštenstvo živi mirno i gde poklonici redovno dolaze da posete svetinje.

Kancelarija za KiM: Napad je posledica negovanja mržnje prema Srbima

Fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu direktna je posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Kosovu i Metohiji politički neguje i toleriše, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je Prizren grad od posebnog značaja za srpski narod i njegovu istoriju i duhovnost, i srpskom sveštenstvu, bogoslovima i hodočasnicima mora biti garantovan najviši nivo bezbednosti, jer poruka koju oni svi zajedno upućuju jeste poruka mira i tolerancije.

“Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na Kosovu i Metohiji i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna pretnja miru i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi “nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt, jer Priština nakon Kurtijevog dolaska na čelo privremenih institucija samouprave sasvim otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primer ekstremnim pojedincima, koji očito to doživljavaju kao zeleno svetlo da se i sami priključe napadima na Srbe“.

“Nema većeg greha od napada na ljude koji pronose hrišćanske poruke mira, i zato se nadamo da će jučerašnji incident biti neka vrsta znaka za uzbunu čak i kod inostranih političkih sponzora Kurtijevog režima“, navodi Kancelarija.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.