Na Kosovu zabrinuti zbog sve većeg broja incidenata

Izvor: RTS, 13.Jun.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu zabrinuti zbog sve većeg broja incidenata

Predstavnici kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova izrazili su zabrinutost zbog incidenata koji se dešavaju na Kosovu, a ocena nadležnih je i da takvi incidenti utiču i na proces povratka raseljenih Srba.
Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević izrazio je zabrinutost zbog povećanog broja incidenata i napada na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povratnička naselja u krajevima južno od reke Ibar, ističući da je odgovornost i na pojedinim kosovskim institucijama.
"Ukoliko proverimo, samo incidente u Paralovu koji su se dešavali ne samo prethodnih dana nego i prethodnih meseci, imamo situacije da protiv nekih lica je podneto čak desetak krivičnih prijava, međutim nema reakcije sudstva. Kakva se poruka šalje? Šalje se jednostavno poruka da svaki zločin može proći nekažnjeno, naročito ukoliko je uperen protiv Srba", rekao je Radojević.
Nepoznati napadači pre nekoliko dana otvorili su vatru iz automatskog oružja na porodicu Zdravković iz sela Paralovo, na sreću niko nije povređen. Pre nedelju dana bačena je eksplozivna naprava na kuću Srbina u selu Kovrage kod Istoka. Prošlog meseca u ovoj opštini zapaljena je jedna druga kuća čiji je vlasnik Srbin povratnik.
U opštinama Klina i Srbica pre nekoliko dana su takođe zabeleženi incidenti. Svemu ovome treba dodati i brojene krađe kojima su Srbi izloženi ne samo u regionu Peći već i na centralnom Kosovu.
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je da incidenti u kojima su žrtve Srbi povratnici direktno negativno utiču na povratak raseljenih na Kosovo.
"Incidenti koji su se u poslednje vreme desili u opštini Istok, krađa imovine povratnicima, napad bombom je nešto što svakako odmaže čitavom procesu povratka", istakao je Jevtić.
Programski direktor NVO "Aktiv" Milica Andrić izjavila je da je bezbednosna situacija odavno eskalirala a da se incidenti jer su se ustalili kod građana dožviljavaju kao svakodnevica a ne kao eskalacija nasilja.
Andrić smatra da je izostala reakcija nadležnih institucija već pri prvim incidentima i dodaje da u prilog njenoj tvrđi idu i statistički podaci o potencijalno etnički motivisanim incidentima na Kosovo koji se drastično razlikuju kada ih predstave međunarodne organizacije i Kosovska policija sa druge strane.
"Primera radi, u periodu jul 2014. do jula 2015. po podacima OEBS-a zabeleženo je 479 potencijalno etnički motivisanih napada, a u 310 slučajeva žrtve su bili Srbi. Sa druge strane, Kosovska policija u svom zvaničnom izveštaju za 2015. godinu navodi da je u toj godini bilo ukupno 14 potencijalno etnički motivisanih incidenata od čega osumnjičeni su bili šest Albanaca i 13 Srba, a žrtve devet Albanaca, šest Srba i jedan Aškalija", rekla je ona.
Na severu Kosova, u Zvečanu, iz vatrenog oružja prošlog vikenda su teško su ranjena braća Anđelković. Na njih su, kako se sumnja, pucala dvojica srpskih mladića koji su uhapšeni i koji se nalaze u pritvoru.
Takođe bačena je bomba na policijsku patrolu u Kosovskoj Mitrovici kada je jedan policajac lakše povređen.
Radojević kaže da deli uznemirenost sa građanima na severu Kosova zbog ovih dešavanja i ističe da je policija u ova dva slučja brzo reagovala a da će tokom ove nedelje obaviti razgovore sa gradonačelnicima Kosovske Mitrovice i Zvečana kako bi uradili temeljnu procenu bezbednosne situacije na severu Kosova.
Tokom minulih meseci na Kosovu je zapaljen određen broj civilnih ali i službenih vozila. Takođe na meti napadača bile su i neke novinarske ekipe.
Zajedničko za apsolutnu većinu ovih incidenata je da osumnjičeni nisu pronađeni i da se za njima traga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.