Moglo je da dođe do rata na KiM; incident na sednici SB, Srbija uložila protest VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 15.Okt.2021, 16:53

"Moglo je da dođe do rata na KiM"; incident na sednici SB, Srbija uložila protest VIDEO/FOTO

Njujork -- U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održana je sednica na kojoj se dogodio incident.

Naime, predstavnica tzv. Kosova Vjosa Osmani krenula je da sedne pre poziva predsedavajućeg, pa joj je predsedavajući sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija objasnio da mora da sačeka.

Vjosa Osmani se u govoru pohvalila pevačicama Dua Lipom i Rita Orom, kao i fudbalerima albanskog porekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Kosova i Metohije.

"Hvala vam što ste naši ambasadori širom sveta", rekla je ona.

Dodala je da kosovske snage pomažu trupama SAD.

"Molim vas da imate otvoreno srce i um za Kosovo", pozvala je ona.

Kako je rekla, da je UN reagovao zbog "srpskih zločina" i da je Rezolucija 1244 trebalo da bude privremena, i da je nezavisnost Kosova bila napravljena po svim međunarodnim konvencijama.

"Pozivamo Srbiju da poštuje međunarodne konvencije", rekla je Osmanijeva.

Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN rekla da je vreme da se "okonča" misija Ujedinjenih naciija na Kosovu i Metohiji i pozvala međunarodnu zajednicu da takozvano Kosovo "primi" u međunarodne organizacije.

Kada se radi o Zajednici srpskih opština, koja nije formirana, Vjosa Osmani je pokušala da izgovor nađe u tome što je prištinski Ustavni sud utvrdio da je Briselski sporazum u suprotnosti sa Ustavom.

Kada se radi o nedavnim akcijama Kosovske policije, Vjosa Osmani je kazala da borba protiv organizovanog kriminala nije predmet pregovora.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i članovi njenog tima pojavili su se sa obeležjima tzv. Kosova na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na KiM.

Vjosa Osmani je na sakou okačila bedž s obeležjem tzv. Kosova, dok je jedna od članica njenog tima stavila crnu masku sa zastavom Kosova.

Još jedan muškarac u pratnji Vjose Osmani okačio je mali bedž sa obeležjem tzv. Kosova na svom sakou. S druge strane, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić na sednicu Saveta bezbednosti UN došao je sa zaštitnom maskom koja na sebi ima logo Zajednice srpskih opština.

Srpsku delegaciju na sednici SB UN predvodi ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Misija Srbije pri UN uložila je protest zbog obeležja takozvanog Kosova na maskama predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani i članova delegacije Prištine.

Srbija se zalaže da se rad Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji zadrži u nesmanjenom obimu, s ciljem izgradnje i očuvanja trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti u Pokrajini, izjavio je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković, na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Smatramo da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom Saveta bezbdnosti UN 1244 i dalje neophodno.

Pored UNMIK, važno je i prisustvo KFOR kao glavnog garanta bezbednosti i EULEKS zbog angažmana u oblasti vladavine prava", rekao je Selaković na sednici...

On je istakao da se Srbija, kao država posvećena poštovanju međunarodnog prava i članica Ujedinjenih nacija, protivi svakom pokušaju uspostavljanja veštačke ravnoteže između strana u dijalogu, kao i relativizaciji odgovornosti za jednostrane akte.

"Sa indignacijom odbacujemo sve pokušaje da se pozivima na takozvani 'reciprocitet' i 'priznanje' zapravo blokira dijalog i skrene pažnja sa činjenice da privremene institucije samouprave u Prištini ne ispunjavaju sporazume i obaveze preuzete u okviru dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sa zabrinutošću konstatujemo da ni više od osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz tog sporazuma", ukazao je Selaković.

On je istakao da veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obeležio povećan broj različitih etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih protiv Srba, što je konstatovano i u Izveštaju; da privremene institucije samouprave (PIS) u Prištini nastavljaju da preduzimaju jednostrane poteze i odbijaju da implementiraju dogovore postignute u okviru briselskog dijaloga.

Nastavlja se, dodao je, sa institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u Pokrajini.

On je podsetio na događaje koji ne ulaze u izveštajni period najnovijeg izveštaja generalnog sekretara UN o radu UNMIK, ali se na njih osvrnuo kako bi svima bilo jasno koliko je situacija na terenu dramatična i koliko ozbiljne mogu biti posledice unilateralnog delovanja Prištine.

Poslednji je bio nasilni upad jedinica tzv. ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice, 13. oktobra, što je deveti upad te vrste. "Suzavci, šok bombe i neobuzdano nasilje postaju svakodnevica Srba na severu KiM, i to se mora odmah zaustaviti", dodao je on.

"Lažni izgovor za poslednju unilateralnu akciju, kako ju je nazvao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, bio je borba protiv organizovanog kriminala i šverca. Dame i gospodo, Srbija je snažno protiv organizovanog kriminala i šverca, ali članice SBUN treba da znaju da je jedan ovako važan i opšti globalni cilj, koji delimo svi, cinično iskorišćen za oružani napad na nenaoružane civile, koji je počeo upadom sa automatskim puškama u apoteke u kojima se vitalno značajnim lekovima snabdevaju pacijenti srpske ali i drugih nacionalnosti", istakao je Selaković.

Samo nekoliko dana pre toga još jedna provokacija od Prištine dovela je do opasne krize, kada su pripadnici takozvane jedinice ROSU, naoružani dugim cevima i pojačani oklopnim vozilima, raspoređeni na administrativne prelaze između centralne Srbije i Kosova i Metohije – Brnjak i Jarinje – kako bi uklanjali srpske tablice i zamenjivali ih privremenim, čime je na nasilan način onemogućeno slobodno kretanje građana.

"Očigledno je da Priština ovakvim potezima želi da izbriše 10 godina dijaloga, koji je jedini način za rešavanje otvorenih pitanja. Ove provokacije još jednom potvrđuju da privremene institucije samouprave u Prištini, ne samo da nemaju nameru da sprovedu sve dogovoreno u Briselskom dijalogu, već da je njihov cilj potpuno negiranje dijaloga kao sredstva za rešavanje problema", naveo je Selaković.

On je ukazao da se na nekredibilnost Prištine i opasno poigravanje vatrom, koje može dovesti do nesagledivih posledica, ne može efikasno reagovati pozivanjem "obe strane" na konstruktivnost i uzdržanost, što je već duže vreme manir u javnoj komunikaciji nekih važnih činilaca u međunarodnoj zajednici.

"Izvor destabilizacije je samo jedan, on ima ime - zove se privremene institucije samouprave u Prištini - i posle događanja od 13. oktobra jasno je da se on može i mora zaustaviti hitnim i odlučnim delovanjem međunarodne zajednice. Sada je sasvim očigledno da se više ne radi o sporadičnim i izolovanim provokacijama Prištine, već da je reč o organizovanoj kampanji etnički motivisanog nasilja i diskriminacije protiv Srba", kaže Selaković.

On je, takođe, izrazio zabrinutost i zbog najnovijeg uvođenje taksi Prištine na pojedine proizvode iz centralne Srbije, koje je obznanjeno 8. oktobra.

Američki predstavnik u UN pozdravio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN postizanje dogovora oko registarskih tablica između Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, i ocenio da je to dokaz da, kada se lideri "otvoreno i ozbiljno" angažuju, mogu da nađu "zajednički jezik".

"Ovaj dogovor predstavlja korak napred za Kosovo i Srbiju i stabilnost na Zapadnom Balkanu. On je dokaz da, kada se lideri angažuju otvoreno i ozbiljno, mogu da nađu zajednički jezik, od čega korist imaju svi njihovi građani", rekao je predstavnik SAD na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju na KiM.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas da je nedostatak političkog razumevanja doveo do nedavnih eskalacija tenzija na KIM i naglasio da Inicijativa Otvoreni Balkan koji podstiče predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste obećavajući korak uprkos nesuglasicama, te istakao važnost kontinuiranog dijaloga Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

On je na sednici Saveta Bezbednosti na kojoj se raspravlja o izveštaju Unmika o stanju na KIM rekao da je ono što se nedavno videlo na KIM moglo da dovede do rata.

"Kao što je rekao Borelj unilateralne i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Problemi moraju da se rešavaju u okviru dijaloga uz posredstvo EU. Poslednje akcije su produbile jaz na severu i dovele do jakih reakcija u Beogradu i učinile su još potrebmij povratak dijalogu", rekao je Tanin.

Tanin je kazao da je bio uključen u razgovor sa akterima, naročito u UN, kao i sa komandantom Kfora i predstavnicima EU.

"EU bi trebalo da bude eufemizam koji će biti upotrebljen za pojačanje dijaloga, ali istorija u regionu se stalno ponavlja i stalno se događaju mali incidenti, koji su pokrenuli nestabilno okruženje. On navodi da su oni koji su bili uključeni u smirivanje tenzija pozdravili sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i privremenih institucija Aljbina Kurtija.

"Naglašavam važnost kontinuiranog dijaloga Vučića i Kurtija. Ovo jeste izazov za institucije EU, ali ono što sam primetio sa predstavnicima međnarodnih zajednica je da uprkos nesuglasica ne postoji alternativa održivom angažmanu u dijalogu. Važno je podržati sve inicijative koji mogu da pomognu u podsticanju odnosa", rekao je Tanin.

On je podsetio na nedavnu eskalaciju tenzija na KIM, 20. septembra na prelazima Brnjak i Jarinje oko registraskih tablica, kao i od 13. oktobra kada su vlasti u prištini navodno sprovodile akciju protiv krijumčarenja.

Kako je rekao, primećeno je da nema komunikacije, kao i da prioritet nije dat održavanju bezbedne i mirne sredine.

"Dajem svoj glas protiv unilateralnih akcija i za odgovorno rukovodstvo. Poverenje u pregovore je najvažniji element i poverenje u institucije zadužene za to. Budući da se bliže lokalni izbori potrebno je ispuniti visoka očekivanja ljudi za promenu. Ono što narod traži jeste odgovorna vlada, uključujući odgovorno sprovođenje reformi. Štaviše oni žele da javne institucije rade na blagostanju ljudi i žele veću jednakost, pouzdanost i pravednost", rekao je Tanin.

On je kazao da je razgovarao sa Kurtijem koji ga je uverio u svoju posvećenost reformama, kao i da ga je on posavetovao da se posveti ponovnoj izgradnji poverenja koje je na KIM narušeno i posveti se dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Tanin.

Kako je naglasio, neophodno je zrelo i odgovorno pristupanje problemu i prošlosti i dodao da treba izbegavati nacionalističke izjave koje služe ubiranju političkih poena.

"Inicijativa Otvoreni Balkan koji podstiče Vučić jeste obećavajući korak uprkos nesuglasicama. Pandemija nastavlja da predstavlja veliki izazoiv za KIM i region i važno je ublažiti socio ekonomske posledice", zaključio je Tanin.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić pojavio se na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM sa zaštitnom maskom, koja na sebi ima logo Zajednice srpskih opština. Fotografije na kojima se vidi Đurić sa maskom objavilo je i Ministarstvo spoljnih poslova na svom nalogu na Tviteru.

"Naš tim se sprema za redovnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o radu Unmika", navodi se u poruci ministarstva na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Incident,   Twiter

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.