Lavrov o sastanku sa Kerijem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov o sastanku sa Kerijem

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem razgovarao o podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, a koji se tiču trgovine naftom od strane Turske.

"Keri je rekao da oni te podatke sada izučavaju pošto nisu uvereni da su oni tačni, međutim po mom mišljenju kvalitet dokumenata, video snimci i fotografije govore sami za sebe. Daćemo našim partnerima nešto vremena da izuče to što je predstavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naše ministarstvo", rekao je Lavrov novinarima u Beogradu.

On je dodao da je sa Kerijem pre svega razgovarao o borbi protiv IS i da se Keri složio da je jedna od neophodnih mera zatvaranje tursko-sirijske granice, kao i tursko-iračke.

"Amerikanci shvataju da je to neophodno, da su Kurdi u tome kao i u borbi protiv IS saveznici i Sjedinjenih Država i mnogih evropskih zemalja, ali takva mera se može doneti samo uz napore svih", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, jedna od tema bile su i Bečki pregovori o Siriji, odnosno koga treba smatrati teroristom.

"Tu se mišljenja razlikuju i unutar američke koalicije i uključujući pitanje Kurda", rekao je Lavrov. On je dodao da je sada najvažnije da se izaslaniku UN Stefanu de Misturi pruži pomoć u formiranju delegacije sirijske opozicije kako bi politički proces počeo što pre.

"Mi smo izneli naše stavove o tome ko treba da bude u toj delegaciji sa izuzetkom terorista i ekstremista. SAD imaju svoj predlog a Saudijska Arabija svoj", rekao je Lavrov.

Keri i Lavrov sastali su se na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Beogradu.

Upitan da prokomentariše mogućnost da se i Velika Britanija priključi bombardovanju IS u Siriji, Lavrov je ponovio ruski stav da sve takve akcije moraju imati uporište u međunarodnom pravu, odnosno imati i odobrenje ili SB UN, ili saglasnost sirijske vlade.

Lavrov: Ništa novo nisam čuo od Čavušoglua

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras da na sastanku sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, prvom posle obaranja ruskog aviona Su24, nije čuo ništa novo.

"Sastao sam se sa Čavušogluom na njegovu inicijativu. Nismo čuli ništa novo, on je potvrdio stavove koje su već javno izneli turski predsednik i premijer", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare na marginama Ministarskog sastanka OEBS.

Lavrov je dodao da je ruska strana ponovila svoje ocene iznete prvog dana posle nezakonitog obaranja su24.

Pred dolazak u Beograd ruski ministar je izjavio da neće bežati od susreta sa šefom turske diplomatije, dodavši da bi možda na tom sastanku moglo da se čuje nešto novo.

Turski lovci oborili su prošle nedelje ruski borbeni avion insistirajući na tome da je on povredio turski vazdušni prostor, dok zvanična Moskva insistira na tome da je avion bio iznad teritorije Sirije.

Kao odgovor na obaranje aviona, Rusija je uvela niz sankcija Turskoj, a Turska je juče uvela kontramere.

Lavrov je ponovio da postupci Turske u vezi sa obaranjem aviona ne mogu da ostanu bez odgovora i da je Rusija već preduzela mere.

"Međutim, i ruski predsednik je danas rekao da turski narod smatramo prijateljskim i da ne mešamo narod i one koji su izdali nalog za obaranje aviona", rekao je Lavrov.

Na pitanje novinara da prokomentariše današnju izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ima dokaz da Moskva trguje naftom sa Islamskom državom, Lavrov je odgovorio:

"Nisam čuo tu izjavu, ali je čudno da se ona pojavila mnogo dana nakon što je ta tema o ilegalnoj trgovini naftom dospela u medije i kada smo mi izneli određene činjenice".

Ruska strana je iznela optužbe da je Erdoganova porodica umešana u navodne poslove sa naftom sa džihadistima iz IS.

Čavušoglu: Incident nema veze sa borbom

Incident od 24. novembra, kada je oboren ruski borbeni avion zbog kršenja vazdušnog prostora Turske, ne treba mešati sa borbom protiv organizacije Islamska država, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Incident koji je bio rezultat kršenja vazdušnog prostorA Turske ne treba mešati sa našom borbom protiv našeg zajedničkog neprijatelja Islamske države i ne treba da bude zloupotrebljen za druge ciljeve, rekao je Čavušoglu u popodnevnom delu plenarne sednice ministarskog sastanka OEBS.

On je istakao da su nedavni teroristički napadi u Parizu i obaranje ruskog putničkog aviona u Egiptu, kada su poginuli nedužni civili, temeljno promenili tursko viđenje bezbednosti.

Strani teroristi i nasilna radikalizacija su samo neka od pitanja kojima moramo da se bavimo, rekao je on.

On je kao još jedno važno pitanje izdvojio masovno kretanje izbeglica koji beže iz svojih ratom zahvaćenih zemalja.

Za neke države to je, možda, novo pitanje, ali Turska se sa tim problemom součava skoro pet godina i otvorila je vrata za oko dva miliona izbeglica, kazao je Čavušoglu.

Prema njegovom mišljenju, migracije će ostati globalno pitanje koje zahteva dublju međunarodnu saradnju jer nameće bezbednosne probleme.
Pogledaj vesti o: Oboren ruski avion,   Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.