KURTIJU KAO DA PROPADNE DAN AKO NE IZAZOVE INCIDENT Dačić udario na premijera lažne države

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 12:44

"KURTIJU KAO DA PROPADNE DAN AKO NE IZAZOVE INCIDENT" Dačić udario na premijera lažne države

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije.

Dačić je za TV Pink naveo da prištinske vlasti rade sve u cilju izazivanja reakcija Srba koji žive na KiM i izazivanja njihovog sukoba sa Kforom kako bi međunarodna zajednica reagovala oštro prema Srbiji.

"Kurtiju kao da je propao dan ili nedelja ako ne izazove neki novi incident. Mislim da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smo došli do toga da više nema gde dalje, u smislu toga da su Srbi prinuđeni da se bore za golu egzistenciju. Ovde nije reč o političkom nadmetanju, političkim prepucavanjima, da li će Srbi sada da se politički organizuju i imaju određeni broj poslanika ili odbornika u institucijama, nego je reč o fizičkom opstanku, jer se dešavaju hapšenja ljudi, puca se na ljude, reč je o narušavanju tih osnovnih ljudskih i građanskih prava", rekao je Dačić.

Komentarišući nedavno hapšenje trojice naoružanih kosovskih specijalaca na teriroriji centralne Srbije od strane pripadnika srpske policije, Dačić je rekao da oni nisu imali pravo da budu na toj lokaciji i da je to teško krivično delo.

Dodao je da kao opravdanje za ulazak na teriroriju centralne Srbije oni koriste izgovore da su se tu našli slučajno, navodeći da iako može da se dogodi da neko zaluta na tuđu teriroriju u ovom slučaju nije reč o tome.

Kako je naveo, čak i da je tačna Kurtijeva priča da su bili 300 metara od administrativne linije oni tu ne bi smeli da budu, jer to nije po

Kumanovskom sporazumu, a na tom prostoru mogu da patroliraju samo jedinice Kfora.

"Mislim da su oni sada u problemu kako da objasne zašto su ovi policajci bili na teriroriji centralne Srbije. Očito je da je Priština suočena sa čitavim nizom zahteva koje Kurti uopšte ne želi da ispunjava, njemu odgovara stalno zaoštravanje situacije, nama odgovara mir, stabilnost, da nemamo incidenata, jer nam je opstanak našeg naroda najvažniji", rekao je Dačić.

On je istakao i da je Vučić zato pozvao sve Srbe na mirne proteste.

"Međunarodna zajednica bi trebalo da izvrši pritisak da se desi deeskalacija u smislu da se povuku gradonačelnici, policijske snage i da se puste svi Srbi koji su uhapšeni", rekao je Dačić..
Pogledaj vesti o: Incident,   Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.