KURTIJEVO OBEZBEĐENJE OTVORILO GUMENI ŠTIT PROTIV METAKA Opšti haos u Prištini, reagovao i ambasador SAD: Nesrećno je bilo videti ovo (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 15:40

KURTIJEVO OBEZBEĐENJE OTVORILO GUMENI ŠTIT PROTIV METAKA Opšti haos u Prištini, reagovao i ambasador SAD: Nesrećno je bilo videti ovo (FOTO/VIDEO)

Ovo nije prvi put da je došlo do incidenta u skupštini u Prištini.

- Nesrećno je bilo videti ono što se danas desilo u skupštini tzv. Kosova, pošto razlike treba da se rešavaju kroz razgovor - izjavio je danas ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer.

- Nesrećno je bilo videti dešavanja u Narodnoj skupštini Kosova. Voleo bih da ne moram ovo da kažem: pribegavanje nasilju nikada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prihvatljivo sredstvo za izražavanje neslaganja. U svakoj demokratiji često postoje jake razlike. Ali razlike treba da se rešavaju kroz razgovor, to je osnovna svrha zakonodavnog tela svake demokratije - napisao je Hovenijer na svom Tviter nalogu, komentarišući nered i tuču koji su nastali tokom obraćanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Unfortunate to see what happened in Kosovo’s National Assembly today. I wish I didn't have to say this: resorting to violence is never an acceptable means to express disagreement.

In any democracy there are often strongly held differences. But differences should be resolved…

— Ambassador Jeff Hovenier (@USAmbKosovo) July 13, 2023

Do tuče među poslanicima je došlo nakon što je jedan od poslanika polio Kurtija i njegovog zamenika Besnika Bisljimija vodom.

Poslanici opozicije postavili su tokom sednice transparent na kome je pisalo "Zdravo" na govornicu i dodali Kurtijevu sliku uz transparent, a neposredno pre incidenta Bisljimi je ustao, uklonio Kurtijevu fotografiju i pocepao je.

Kako prenose prištinski mediji, opozicioni poslanici su sve vreme vređali Kurtija, dok je pričao o situaciji na severu KiM, nazivajući ga "ološem".

U jednom trenutku je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku prišao Kurtiju i prvo njega, pa potom Bisljimija polio vodom, a Bisljimi mu uzvratio tako što ga je udario flašom vode u glavu. Tada je došlo do fizičkog sukoba između ministara u prištinskoj vladi i poslanika opozicije.  Na video snimku, vidi se gužva i tuča, kao i poslanici opozicije koji pritrčavaju i učestvuju u tuči.

Na snimku se vidi i kako poslanik Samoopredeljenja Haljilj Tači kako udara koleginicu iz Demokratske partije Kosova Bljertu Deljiju, prenosi Ljajmi. Kako se navodi, u tuči su učestvovali samo poslanici DPK, ali i neki ministri iz vladajuće koalicije.

Za to vreme, navodi se, predsednik skupštinje Gljauk Konjufca stajao je daleko po strani i pozivao na smirenost.

Kurtijevo obezbeđenje je odmah reagovalo i izvuklo ga iz gužve, a potom i iz sale, a vidi se da ga je čuvalo najmanje 10 članova obezbeđenja, koji su otvorili gumeni štit protiv metka, koji se koristi u slučaju opasnosti od pucnjave.

Nakon tuče, DPK je okrivila potpredsednika privremene vlade Besnika Bisljimija da je započeo tuču, navevši da ih je isprovociralo to što je uklonio Kurtijevu fotografiju sa transparenta i udario poslanika Mergima Ljuštakua.

Poslanici Kurtijevog Samoopredeljenja, dok su bili u opoziciji, za vreme dok je premijer privremenih institucija bio Isa Mustafa, nekoliko puta su bacali suzavac i jaja, jer su se protivili predlozima zakona koji su bili na dnevnom redu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador SAD Hovenijer o tuči u Skupštini Kosova: Nasilje nije prihvatljivo

Izvor: Danas, 13.Jul.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džef Hovenijer izrazio je žaljenje zbog scena tuče u Skupštini Kosova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.