Janković objavio dokumenta o incidentu tokom Parade ponosa

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković objavio dokumenta o incidentu tokom Parade ponosa

Zaštitnik građana Saša Janković objavio je danas na svom sajtu dokumenta na osnovu kojih je, kako je ranije izjavio, podneo krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije.

Kako je navedeno na sajtu ombudsmana, tim dokumentima se demantuju tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da Sektor unutrašnje kontrole ni u jednom trenutku ne tvrdi ono što u svojim izjavama iznosi ombudsman.

Ombudsman je saopštio 14. januara da je podneo krivične >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije kada su se žandarmi sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda.

Janković je na sajtu objavio Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka i Izveštaj o izvršenim proverama po zahtevu Prvog opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu.

Ombudsman je naveo da su dokumenta objavljena povodom izjave ministra Stefanovića da navodi koje je o incidentu tokom Parade ponosa izneo Zaštitnik građana postoje samo u izjavama sedmorice pripadnika Žandarmerije protiv kojih je Sektor unutrašnje kontrole u MUP-u podneo prijave.

U saopštenju se navodi da se objavljuje samo deo dokumenata MUP koji nisu označeni stepenom tajnosti, dok dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja, te da su u objavljenim dokumentima učinjeni neprepoznatljivim lični podaci službenih lica i imena građana koji su učestvovali u incidentu.

Zaštitnik građana je inače izjavio da dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašala pa napala pripadnike Žandarmerije na zadatku, pa su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu.

To, kako se navodi, pored drugih dokumenata koje Zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika žandarmerije koji su u toku i u kojima su pripadnici Žandarmerije.

Ombudsman navodi i da dokumenti Sektora unutrašnje kontrole koje objavljuje sadrže izjave svedoka, koji nisu suspendovani pripadnici Žandarmerije već građani, o tome da su pripadnici VBA obavljali razgovore sa njima i da su oduzeti snimci video nadzora iz dve banke.

Dokumente možete pronaći na sajtu www.ombudsman.rs
Pogledaj vesti o: Incident,   Vojna parada

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.