Incidenti u selu Gojbulja kod Vučitrna, crkva i škola na meti ekstremista

Izvor: RTS, 30.Apr.2020, 13:41

Incidenti u selu Gojbulja kod Vučitrna, crkva i škola na meti ekstremista

Srpsko stanovništvo sela Gojbulja u opštini Vučitrn danima je na meti napada grupe albanskih ekstremista, koji su najpre pokušali da provale u seosku crkvu, a zatim vandalizovali staru zgradu škole, lomeći prozorska stakla i ispisujući grafit UČK na zidovima, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Prvi incident dogodio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se 27. aprila, kada je, prema rečima očevidaca, grupa od pet punoletnih Albanaca pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, međutim odustali su kada su meštani izašli i suočili se sa njima.

Kako navodi Knacelarija za KiM, drugi incident dogodio se dva dana kasnije, 29. aprila, kada se ista grupa, pojačana sa još nekolicinom vandala, okupila u školskom dvorištu, počela da lomi stakla i na zidu ispisala grafit UČK, a u nameri da polome i stakla na seoskoj ambulanti ponovo su ih sprečili meštani. Dodaju da je policija došla na mesto incidenta, ali tek nakon što su se izgrednici razišli.
"Činjenica da su se oba incidenta u Gojbulji dogodila usred dana i da vandali nisu čak osećali ni potrebu da se kriju svedoči u kolikoj je meri ugroženo srpsko stanovništvo južno od Ibra", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Podsećaju da se sinoć incident dogodio i u Babinom Mostu u opštini Obilić, gde su iz dva srpska domaćinstva ukradene poljoprivredne mašine.
"Zahtevamo od nadležnih organa da pronađu i kazne počinioce i da se u Gojbulji i Babinom Mostu uspostavi stalno policijsko prisustvo kako žitelji ne bi bili prepušteni na milost i nemilost ekstremistima i provalnicima", naglašavaju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
"Još jednom smo se na užasan način osvedočili da atmosfera političke nestabilnosti na Kosovu i Metohiji podstiče bujanje ekstremizma i podstiče napade na imovinu Srba i zato očekujemo da međunarodni predstavnici na terenu obrate više pažnje na položaj srpskog naroda i preduzmu proaktivne mere kako bi naš narod bio zaštićen", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne prestaju krađe i provokacije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2020

U Babinom Mostu kod Obilića prijavljena je još jedna krađa mehanizacija u poslednjih nekoliko dana, dok u Gojbulji kod Vučitrna, po svedočenju meštana, grupa albanskih mladića hara selom i uznemirava meštane...Iako je na Kosovu uveden policijski čas kao mera sprečavanja širenja korona virusa,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Na zgradi škole u Gojbulji ponovo grafiti OVK

Izvor: RTS, 01.Maj.2020, 11:03

U Gojbulji pored Vučitrna na zgradi škole u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku ponovo su tokom noći ispisani grafiti veličanja bivše Oslobodilačke vojske Kosova. . Grupa ekstremista je najpre 27. aprila pokušala...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.