Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2018, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u K. Mitrovici, Đurić osudio napad na novinarke

Grupa mladića Albanaca pokušala je tokom posete direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića severnom delu Kosovske Mitrovice, da napadne novinarke Radio Beograda i Kosseva. Verbalno su ih vređali a pokušali su i da im uzmu opremu kojom su radile.

Izvor: YouTube/Kosovo Sever Portal

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić oštro je osudio napad na novinare koji se dogodio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Bošnjačkoj mahali, nakon što je on u tom naselju obišao dve stambene zgrade.

Đurić je u Banjskoj za Tanjug rekao da je to pokazatelj da je politička klima prema Srbima i slobodnom i objektivnom izveštavanju loša, te da se neki ljudi osećaju slobodno da ugrožavaju i fizički integritet novinara, prenosi KoSSev.

"To šalje lošu poruku i predstavlja kontinuitet one vrste ponašanja koje smo mogli da vidimo 26. marta," rekao je.

Dodao je i da se "takvi nasilnici i huligani osećaju oslobođeno nakon što su videli da su i policajci napadali novinare".

Do incidenta je došlo nakon završenog obraćanja medijima na otvorenom i pripremi delegacije iz Beograda za odlazak.

U grupi od tri mladića, jedan koji je govorio albanski, verbalno je protestovao i fizički pokušao da krene u susret koloni vozila, na šta su ga kosovski policajci sprečili i to u više navrata.

Pokazivao je više puta sklopljene šake kao simbol orla, i verbalno se agresivno ponašao, takođe govoreći novinarki KoSSeva koja je snimala - "Ne snimaj", na šta je druga novinarka KoSSeva upozorila da se radi o medijskoj ekipi.

Policajci su uspeli da ga izvedu sa puta, sačekao je da prođe kolona, a potom je naglo prišao novinarkama - sa KoSSeva i Radio Beograda.

Novinarki KoSSeva koja je snimala incident uneo se direktno u kameru i pokušao da prekine snimanje, odgurnuvši je rukom.

Govorio je na albanskom, "Ne snimaj", "Ja sam sa Kosova", "Koji ste medij?".

Policajci u ovom delu incidenta - napadu direktno prema novinarkama - nisu reagovali, navodi KoSSev.

Udruženje novinаrа Srbije (UNS) i Društvo novinаrа Kosovа i Metohije (DNKiM) osudili su fizički i verbаlni nаpаd nа novinаrke i zatražili od nadležnih da otkriju identitet napadača.

Potpredsednik vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Darko Jevtić izjavio je da napadači na novinarke Kosseva i Radio Beograda treba odmah da budu uhapšeni, jer je njihov identitet poznat.

"Policija morа odmаh dа ih privede prаvdi, kаko bi poslužili kаo primer svimа onimа koji se odluče nа ovаkаv korаk", ocenio je Jevtić u saopštenju i dodao da novinari, ni bilo ko drugi ne treba da budu mete samo zao što su Srbi.

Izvor: YouTube/Kosovo Sever Portal

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.