Incident na tribini SNS u Beški

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2017, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident na tribini SNS u Beški

Na tribini Srpske napredne stranke u Beški, kod Inđije, večeras je došlo je do incidenta kada je trebalo da govori Veselin Šljivančanin, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine.

Grupa aktivista Inicijative za ljudskih prava prekinula je u tom trenutku tribinu i razvila transparent na kojem je pisalo: "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

U Inicijativi tvrde da su ih nakon toga fizički napali prisutni na tribini i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih devetoro aktivista povređeno.

U SNS, pak kažu da je grupa huligana prekinula tribinu SNS u Beški, kod Inđije, i "brutalno uznemirlila učesnike tribine, građane koji su mirno i dostojanstveno slušali govornike".

SNS: Grupa huligana prekinula tribinu SNS u Beški

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je večeras da je njihovu tribinu u Beški prekinula "grupa huligana".

SNS je u saopštenju navela da je "šokirana fašističkim ispadima pojedinaca, koji se u javnosti predstavljaju kao aktivisti Inicijative mladih".

Kako se navodi, "toj grupi huligana nije bilo dovoljno što su na najbrutalniji način pokušali da spreče slobodu govora, što su se nasilnički isprečili ispred govornice, razvili svoje propagandne transparente, histerično duvali u pištaljke, već su i izbeglicama iz Krajine psovali srpsku majku i vikali im da su zločinci".

SNS je pozvala nadležne državne organe da privedu pravdi pomenute fašiste, i obezbede red i mir, kao što pozivaju i sve nadležne institucije da reaguju, i stanu u zaštitu slobode govora i mišljenja u Srbiji.

Inicijativa mladih: Napad na naše aktiviste u Beški

Aktivisti Inicijative mladih večeras su došli na Tribinu u Beški, koju je organizovala SNS, na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin i kako prenose mediji dogodio se incident u kome su povređeni kada ih je napala grupa prisutnih.

Direktorka inicijative Anita Mitić je, navode, rekla da je devetoro aktivista došlo u Bešku na tribinu i kada je počelo obraćanje Šljivančanina izvadilo pištaljke, te da su nakon toga na njih nasrnuli prisutni.

Kako kaže nisu pravili nikakav incident, a svih devetoro je povređeno, od kojih je dvoje završilo u Hitnoj pomoći.

Policija je izašla na lice mesta i izvršila uviđaj, prenose mediji.

LSV: Hitno identifikovati i kazniti napadače u Beški

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je večeras osudila, kako su naveli, brutalan fizički napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava, koji se dogodio na tribini u Beški, kod Inđije.

Televizija N1 je prenela da su aktiviste Inicijative ispred prostorija gde je održavan skup, "krupni mladići" tukli i šutirali, kao i da su im oštetili automobil.

LSV je povodom ovog događaja saopštila da je "nedopustivo i sramno pesničenje i šutiranje devojaka i mladića, kao i uništavanje njihovog automobila", samo zato što su želeli da skrenu pažnju na žrtve.

"Nedopustivo je pesničenje samo zato što su se usudili da skrenu pažnju na činjenicu da je krajnji trenutak da zaćute ratni zločinci kako bi se progovorilo o žrtvama", piše u saopštenju.

LSV je ocenila da ukoliko odmah ne bude poznat identitet počinilaca i ako izostanu sankcije, tada će biti "jasno da policija u Srbiji ima stranačka ograničenja u postupanju".

U saopštenju koje je potpisao potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović navodi se da niko nema prava da tuče i zastrašuje, kao i da "gura i sklanja kameru koja sve to snima".

LSV je podsetila da je Šljivančanin u Haškom tribunalu osuđen na deset godina zatvora zbog "pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991.godine".

"Beška je u kojoj je večeras trebalo da govori na tribini SNS je, pored Hrtkovaca i Slankamena, jedno od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti mračnih devedesetih godina", navela je LSV.

Navodi se i da večerašnji incident podseća na hapšenja Šljivančanina 2003. godine "kada je u neredima u Beogradu povređeno 46 policajaca, uništeno sedam policijskih džipova, dve marice, ; desetine privatnih automobila, kao i brojni prozori na zgradama".

"Tada je demoliran i sam centar Novog Sada, za čega niko do danas nije odgovarao", dodaje LSV.

LDP: Sraman napad na predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava

Liberalno demokratska partija (LDP) najoštrije je večeras osudila sraman fizički napad na predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srpske napredne stranke u Beški.

Kako iz LDP navode, predstavnici NVO su pretučeni zbog toga što su na legitiman način želeli da iskažu svoje nezadovoljstvo činjenicom da je govornik na pomenutoj tribini bio Veselin Šljivančanin, čovek koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj.

"Gostovanje ratnog zločinca na tribini SNS-a govori o tome da danas ne živimo u evropskoj Srbiji i da sve građanske demokratske snage u zemlji imaju obavezu da društvu ponude politiku koja će se odlučno suprotstaviti nacionalizmu i ratnohuškačkoj retorici koje su u našem društvu postale konstanta, a ne relikt devedesetih", piše u saopštenju.

Do napada na aktiviste Inicijative mladih došlo je kada je na tribini u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS) trebalo da govori Veselin Šljivančanin, haški optuženik, i kada su aktivisti Inicijative razvili transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

Građanska Vojvodina: Napadači na aktiviste Inicijative moraju biti drastično kažnjeni

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je večeras da je napad na aktiviste Inicijative mladih na tribini koju je organizovala Srpska napredna stranka (SNS) u Beški, kod Inđije, "neprikriven fašistički čin", te da počinioci moraju biti "drastično kažnjeni zbog ovog zločina".

Građanska Vojvodina je u saopštenju povodom ovog događaja ocenila da posledice ovog incidenta mogu biti ozbiljne, ukoliko "vlast i to zlodelo pokuša prikriti i relativizovati političkom i medijskom manipulacijom".

"Činjenica da je SNS organizovala tribinu na kojoj je promovisala osuđenog ratnog zločinca najbolje govori o njenom evropskom putu, a da su njeni aktivisti životinjski pretukli članove Inicijative mladih ukazuje u kom smeru ova zemlja na čelu sa SNS ide – u pravcu autoritarne države u kojoj će biti ugrožena fizička bezbednost svakome ko se usudi da izrekne kritičku misao", piše u saopštenju.

Ova grupa nevladinih organizacija iz Vojvodine je zapitala i da li će građani Vojvodine i cele zemlje mirno posmatrati "svakovrsno nasilje koje SNS sprovodi proteklih godina u Srbiji ili će napokon odlučiti da mu se suprostavi".

"Vreme je da odlučimo da li nam je stalo do slobode i dostojanstva ili mirno, pognute glave idemo u ropstvo uz vladavinu najgorih", dodaje se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Save

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.