Izvor: Radio 021, 08.Maj.2020, 22:16

Incident ispred Skupštine - "lakši trening za ono što može da nas očekuje"

Politikolog Duško Radosavljević poručio je da su događaji ispred Skupštine Srbije, čiji je epilog privođenje nekoliko osoba, samo "lakši trening za ono što može da nas očekuje".

Kako piše Radio Slobodna Evropa, privođenje 15 osoba epilog je pokušaja lidera opozicionog desničarskog pokreta Dveri Boška Obradovića i nekoliko desetina članova i simpatizera ove stranke da fizički blokiraju ulaz u Skupštinu Srbije ministrima i poslanicima vladajuće Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << napredne stranke (SNS).

Boško Obradović tvrdi da ispred skupštine nije bilo fizičkog nasilja, već da su okupljeni “skretali pažnju na to ko je izdajnik, lopov, kriminalac, ko krši Ustav”.

Politikolog Duško Radosavljević kaže za RSE da je događaj ispred parlamenta posledica odsustva dijaloga u poslednjih osam godina, koliko je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti.

"Ako vi imate vlast koja je toliko egoistična, toliko narcisoidna, zaljubljena u sebe i njenog nosioca da ne želi da prihvati ni najiskrenije predloge, koji služe boljitku svih i ako s druge strane ona ima strah i od najblaže kritike, u toj situaciji vi više ne možete da shvatite normalno šta može da se desi s njene strane. S druge strane, imate jednu gorljivost i nestrpljivost određenih delova opozicione scene koja bi se najradije i fizički obračunala s takvom vlašću, kao što vidimo u ovom slučaju, imajući u vidu da ona ne želi politički da razgovara", kaže Radosavljević.

On za incidente ispred parlamenta kaže da su "lakši trening pred ono što može da nas očekuje".

"Ovo su za sada još uvek samo naguravanja, ćuške, šamari, ali to može da pređe u mnogo goru situaciju zato što je očigledno da su se dva jarca postavili na brvno tako da prolaza obojici nema. Ja se bojim da ovo sada nije situacija gde će jedan jarac da padne u ambis. Ovo je situacija gde će povući celokupno srpsko društvo u propast", ocenjuje Radosavljević.

Mnogi predstavnici vlasti, ali i opozicije, osudili su današnji incidenti, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su u nasilnim događajima učestvovale "fašističke falange".

Upitan da li su članovi i pristalice Dveri pocepali sako Rističeviću, Obradović je odgovorio “ne”.

“Aleksandar Vučić šalje Marjana Rističevića i slične partijske vojnike u Skupštinu upravo da bi provocirali i vređali narodne poslanike opozicije. Mi mu to danas nismo dozvolili. On je pokušao da se fizički obračuna sa nama i naravno da u tome nije uspeo”, naveo je Obradović.

Sam Rističević je na Tviteru naveo cilj Dveri da “fizičkim nasiljem poseju strah po Srbiji”.

Deo opozicije ne želi na izbore

Poslanici opozicije okupljeni oko Saveza za Srbiju duže od godinu dana bojkotuju rad parlamenta navodeći da im je vladajuća većina podnošenjem brojnih istovetnih amandmana na zakonske predloge onemogućavala da dođu do reči. Obradović je i na prvoj sednici Skupštine Srbije od uvođenja vanrednog stanja, održanoj 6. maja, ušao u salu i u trenutku kada je premijerka Ana Brnabić trebalo da obrazloži vladin predlog o ukidanju vanrednog stanja krenuo da zviždi u pištaljku i uzvikuje "dole Vlada" i "dole Vučić", nakon čega ga je obezbeđenje iznelo iz sale.

Na pitanje kako komentariše to što ni među strankama Saveza za Srbiju nije bilo razumevanja za ovaj postupak, Obradović kaže da je pozvao sve poslanike iz opozicije da se pobune.

"Svako prema svojoj meri i na svoj način. U skupštinskoj sali, u skupštinskom holu, ispred skupštine, ali mislim da ono što se danas dešava kada se menjaju izborni zakoni, 45 dana pred izbore, zahteva od svih nas iz opozicije, a pre svega narodnih poslanika, da se pobunimo. Ne mogu da razumem nikoga ko danas ćuti", poručio je Obradović.

Uz napomenu da najveća odgovornost za krizu u zemlji snosi vlast, Duško Radosavljević kaže da pokret Dveri ovim metodom političke borbe pravi više štete samoj opoziciji.

"Vučić mora da bude smenjen na izborima. On ne može da bude oteran na ulici, jer metod kojim dođeš na vlast će i tebe srušiti. Vladajuća koalicija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, se propagandom i spinovanjem vrlo dobro koristi propustima srpske opozicije, među kojima su Dveri najprljaviji deo srpske političke scene. Oni, raspirivanjem najnižih strasti, situaciju postavljaju u ravan – da li si za Vučića ili protiv njega? Ako si za Vučića, onda si protiv nas i obrnuto", zaključuje Radosavljević.

Autor: RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.