Izvor: B92, 19.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani ne slušaju upozorenja

Beograd -- Nakon što se juče maloletni D.M. iz Rakovice utopio u Savskom jezeru, Javno preduzeće "Ada ciganlija" još jednom upozorava građane da se ne kupaju u jezeru.

I pored brojnih apela uprave Ade Ciganlije da sezona kupanja nije zvanično počela, grupica adolescenata, ali i mnogi drugi posetioci kupali su se u jezeru, što je za posledicu imalo tragičnu smrt trinestogodišnjaka iz Rakovice.

Direktor preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ada Ciganlija Predrag Petrović za B92 kaže da odluka o zvaničnom početku sezone kupanja nije birokratska, već da je doneta iz bezbednosnih razloga.

Petrović je, gostujući u vestima B92, rekao da je do nesrećnog slučaja došlo na delu jezera kod tribina koji je i tokom sezone zatvoren za kupače.

On je naveo da postoje takozvane "rizične grupe", a to su adolescenti i naročito maturanti koji dolaze na jezero, često i pod dejstvom alkohola.

"Nije nikakva birokratska odluka da neko fiksira neki određeni datum kada je početak sezone, već postoje bezbednosni razlozi. Medicina i doktori su rekli kad može bezbedno da se kupa i duže da se boravi u vodi, potrebna je temperatura vode od 22 stepena, pre toga nikako. Najrazičnija grupa su, znamo već godinama ko se davi, to su mahom adolescenti i mlađe punoletne osobe, oni su najrizičnije grupa, pogotovo u ovo vreme kad se raspuste, tad dolazi malo i do slavlja konzumiranja alkohola", kaže Petrović.

Uprava Ade Ciganlije apelovala je još jednom na roditelje, ali i škole da povedu računa o deci i da ih ne puštaju da sami bez nadzora dolaze na jezero.

"Kao i svake godine, plaćamo najskuplji danak nekom naravoučeniju da se ovo ne sme više dogoditi, da roditelji moraju da drže pod nadzorom svoju decu, da znaju kad dođu topliji dani da su deca na Adi Ciganliji, pogotovo maturanti. Dva dana i dve noći naše službe su imale strašnu borbu sa maturantima, koji su pod dejstvom alkohola i tokom dana i tokom cele noći, i u petak uveče i u subotu uveče bili u jezeru. Podsećamo škole, nisu završili svoju obavezu prema maturantima, neka vode računa o njima, roditelji takođe", apeluje Petrović.

Sezona kupanja zvanično počinje oko 1. juna, kada bi voda trebalo da dostigne temperaturu od minimum 22 stepena celzijusa, ali i da tim spasilaca bude kompletan.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Utopio se dečak

Izvor: Blic, 19.Maj.2008

Trinaestogodišnji D.M iz Rakovice, iz naselja Knjaževac, udavio se juče oko 15 sati u Savskom jezeru na Adi Ciganliji. Nesreća se dogodila na levoj obali jezera, kod centralnih tribina u blizini Tornja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.