Godišnjica stradanja vojnika JNA

Izvor: B92, 03.Maj.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica stradanja vojnika JNA

Sarajevo -- Obeležavanje 19. godišnjice zločina nad vojnicima JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici proteklo je danas bez incidenta.

Policija kantona Sarajevo nije dozvolila tročlanoj srpskoj delegaciji, i pored ranijeg dogovora, da na mestu stradanja vojnika položi venac, pravdajući to bezbednosnim razlozima.

Oko stotinjak članova porodica i predstavnika nevladinih boračkih organizacija i vlasti RS zapalili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su sveće i položili bele ruže u blizini Dobrovljačke, koja sada nosi ime Hamdije Kruševljakovića, kod mosta Drvenije.

Tri autobusa koja su došla iz Istočnog Sarajeva, među kojima su bili i predstavnici vlasti RS, zaustavila su se ispred zgrade Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, odakle su učesnici pomena sa zapaljenim svećama i belim ružama u mimohodu došli do mosta Drvenija na Miljacki.

Skup su obezbeđivale jake policjske snage.

Pomen poginulim vojnicima JNA danas je služen u pravoslavnom hramu u Miljevićevima u Istočnom Sarajevu, a položeni su i venci na vojničkom groblju u Sokocu.

Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici, kao i tuzlanskoj koloni, kada su takođe stradali vojnici JNA polovinom maja 1992. godine, još niko nije odgovarao.

Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS, u Dobrovoljačkoj poginulo je 42 ljudi - 10 oficira, 28 vojnika i četvoro građana, a po nacionalnoj strukturi među stradalim su bila 32 Srbina, šest Hrvata i četiri Bošnjaka.

Slučaj Dobroovljačke ulice istražuje godinama Tužilaštvo BiH, a prema nedavnim obećanjima, u junu će biti poznata sudbina tog predmeta.

Na osnovu poternice iz Srbije zbog Dobrovoljačke, prošle godine u Londonu je uhapšen ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić, koji je posle puštan na slobodu.

Ove godine, takođe na osnovu poternice iz Srbije, u Beču je uhapšen ratni general Armije BiH Jovan Divjak , koji čeka sudsku odluku u vezi ekstradicije Srbiji.

Islamska zajednica u BiH sinoć je u Domu Oružanih snaga BiH, kako su preneli lokalni mediji, "u znak sećanja na hapšenje Alije Izetbegovića i poznate događaje u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine" Ejupu Ganiću dodelila javno priznanje "ALEM bosanskog gazije".

Ganić je prvi nosilac ovog priznanja, koje će Islamska zajednica dodeljivati ubuduće onima koji su "svojim delovanjem za dobrobit bošnjačkog naroda, islamske vere i države BiH, pokazali jedinstvenu i nepokolebljivu opredeljenost i ustrajnost u borbi za zaštitu tih vrednosti".
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.