Izvor: Luftika.rs, 05.Avg.2020, 17:34

Doktorka iz Novog Sada zbog rasizma ostala bez posla u privatnoj klinici, a možda izgubi i licencu

Doktorki Mileni Šćekić, koja je brutalno izvređala studentkinju medicine iz Irske Š.O., prema Kodeksu medicinske etike a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, preti oduzimanje licence od šest meseci do pet godina, a prvu kaznu već je dobila.
Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine podneo je Lekarskoj komori Srbije prijavu protiv specijaliste interne medicine dr Milene Šćekić zbog incidenta koji se dogodio 29. juna >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kada je ona na rasnoj osnovi vređala studentkinju iz inostranstva.
Prva kazna već je stigla dr Šćekić jer je jedna privatna novosadska klinika u kojoj radi na osnovu ugovora o delu odlučila da sa njom prekine saradnju zbog sramnog rasističkog ispada.
Zabrana rada od 6 meseci do 5 godina U Lekarskoj komori Srbije da će razmatrati pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine na narednoj sednici koju će predsednik Etičkog odbora LKS zakazati nakon ukidanja Naredbe o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.
Kako nezvanično saznaje ’’Blic’’, dr Šćekić bi prema Kodeksu medicinske etike, a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, mogla biti oduzeta licenca u trajanju od šest meseci do pet godina.
U Kodeksu medicinske etike Lekarske komore Srbije pod načelom staranja o ugledu i dostojanstvu profesije navodi se da je ’’lekar dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije’’ kao i da je dužan da ’’etičkim ponašanjem prema pacijentima, njihovim bližnjim, svojim kolegama i drugim licima i u profesionalnom i u privatnom životu čuva plemenitu tradiciju lekarskog poziva’’.
Dodaje se i da lekar ’’mora biti svestan da svaka lakomislena, nečasna, ponižavajuća i druga za lekara neprimerena radnja pogađa i druge lekare i zdravstveno osoblje, kao i zdravstvo u celini’’.
Doktorka iz Novog Sada o rasističkom incidentu: Bila sam izazvana nepristojnim ponašanjem

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.