Demonstracije u Atlanti zbog ubistva Afroamerikanca, policajac koji ga je ubio dobio otkaz

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 12:19

Demonstracije u Atlanti zbog ubistva Afroamerikanca, policajac koji ga je ubio dobio otkaz

U Atlanti su izbile demonstracije zbog ubistva još jednog Afroamerikanca. Rejšarda Bruksa ubio je policajac. Zbog tog incidenta šefica policije Atlante, podnela je ostavku koju je gradonačelnica prihvatila. Policija Atlante je objavila imena i fotografije dvojice policajaca umešanih u ubistvo.
Rejšard Bruks je zaspao za volanom svog automobila kod restorana pa je tim vozilom blokirao prolaz drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mušterijama. Policija je intervensala, pao je na alko testu, a pošto se opirao privođenju, jedan od policajaca je upotrebio pištolj za omamljivanje.

U komešanju, Bruks je taj pištolj oteo policajcu posle čega je upucan iz vatrenog oružja. Preminuo je u bolnici. Istragu vodi Istražni biro Džordžije.
"U jednom trenutku Bruks je pokušao da pobegne i tada je policajac upotrebio vatreno oružje. Shvatamo da se ovakvi slučajevi veoma emotivno i strastveno primaju pa bih zamolio ljude da budu smireni", rekao je Vik Rejnolds, direktor Istražnog biroa u Džordžiji.
Ubica, policajac Garet Rolf, dobio je otkaz, a drugi, Devin Bronsan, prebačen je na administrativne poslove. Povodom tog slučaja, oglasila se gradonačelnica Atlanta.
"Dok se vodi rasprava o tome da li je bila odgovarajuća upotreba smrtonosne sile, čvrsto verujem da postoji jasna razlika između onoga što možete i onoga što morate da uradite. Ne verujem da su policajci opravdano upotrebili smrtonosnu silu. Zbog toga sam zatražila ostavku policajca koji je pucao", kazala je Kejša Lens, gradonačelnica Atlante.
Nezadovoljni demonstranti su blokirali glavni auto-put ka Atlanti i zapalili restoran gde je Bruks ubijen.
"On nije imao oružje kod sebe, nikoga nije povredio a ubijen je, hladnokrvno", navela je jedna od demonstrantkinja u Atlanti.
Muškarac koji je protestovao u Atlanti rekao je da je policijska brutalnost je simptomatična, a da je rasizam kao virus koji se sistemski širi.
"Želim zadovoljenje pravde i to radim već 15 godina. Ipak, ne znam više šta je pravda: da li je to da se ubica uhapsi, neko otpusti među kojima i šef policije. Znam da ono što se sada događa u američkom društvu nije pravda", rekao je Kris Stjuart, advokat porodice Bruks.
Tužilac okruga Fulton u Džordžiji pokrenuo je intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta dok se čekaju rezultati istrage biroa države Džordžije. Novi tragičan incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom Amerike, zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.