Čanak overio ostavku

Izvor: B92, 26.Sep.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak overio ostavku

Beograd -- Nenad Čanak overio ostavku na mesto poslanika u sudu i dostavio je skupštinskoj pisarnici, čime je ona postala važeća. Očekujem poziv policije, kaže lider LSV.

"Ne bih hteo da rušim dostojanstvo parlamenta svojim nedoličnim ponašanjem. Sad nemam imunitet i očekujem da budem uhapšen kao svaki izgrednik. Ne mogu očekivati da ne budem izveden na sud, jer niti sam navijač, niti sam nekog ubio, zatvorio u hladnjači i zakopao u Batajnici", rekao je Čanak novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Skupštini Srbije.

On je istakao da ne želi da bude poslanik parlamenta koji ne vodi računa ni o poslanicima, ni o skupštini, ni o građanima, ni o Srbiji. Na pitanje šta je očekivao od parlamenta, Čanak je odgovorio da je najviše zakonodavno telo trebalo bar da reaguje kada se poslanik naziva svinjom i da zatraži saslušanje poslanika pre nego što predsednik skupštine daje presudu.

"U zemlji u kojoj se presuda može donositi bez suda i saslušanja biti ovde za mene znači pogrešnu stvar, zato ne želim da budem u parlamentu", rekao je Čanak, dodajući da ga je začudilo medijsko reagovanje na incident.

"Ovakva histerija u kojima je moj incident daleko propraćeniji od sastanka Nikolića i Obame jasno govori da su neki prioriteti u Srbiji pomešani", rekao je Čanak i podsetio da je još pre dve godine zbog pretnji tražio obezbeđenje.

Nakon podnošenja ostavke, počele su da stižu i reakcije njegovih kolega poslanika. Maja Gojković je tako danas izjavila da Novosađani dobro znaju koliko je incidenata lider LSV-a napravio, dok Nada Kolundžija ocenjuje da je ostavka Čanka njegov lični čin.

Upitan zašto je prvo izašao sa jednom verzijom o događaju u Novom Sadu, a potom je priznao da je tukao Pavla Lešanovića, Čanak je naveo da je sve što je rekao bilo tačno, osim jednog dela koji je nedostajao, a koji je juče ispričao novinarima u Skupštini. "Smatrao sam da prvo treba da kontaktiram policiju", rekao je Čanak i dodao da su mu u policiji rekli da je to njihova ingerencija i da će mu se već neko javiti.

"Sreda je, a još me niko nije zvao", kazao je Čanak.


Povodom različitih verzija o događaju koje je izneo, Čanak je rekao da je reč o nesporazumu i izvinio se svima zbog svojih nepreciznosti.

Podsetimo, nakon incidenta ispred kafane čiji je vlasnik Danilo Ikodinović, kada je pretučen Pavle Lešanović, koji je za to optužio Čanka, lider LSV-a je juče u skupštini priznao da je udario Lešanovića i podneo ostavku na mesto poslanika. On je naveo da je želeo da podnese ostavku, ali da mu ona nije prihvaćena jer nije sudski overena. Zatim ju je pred okupljenim poslanicima i novinarima zgužvao.

Predsednik skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić
pojasnio je da ostavka koju je predsednik LSV Nenad Čanak podneo Skupštini Srbije ne može biti prihvaćena jer ona najpre treba da bude overena u sudu.

Čanak je pred desetak poslanika i pred novinarima rekao da je Lešanovića tukao pesnicama na parkingu ispred kafane, jer ga je on vređao, nazivao lopovom, a ćerku njegovog brata "dodirivao kao poslednju prostitutku".

On je kazao da je u restoran otišao na poziv ćerke svog brata i da ga je taj čovek već sa ulaza verbalno napao nazivajući ga lopovom, a da je potom prišao njegovom stolu i počeo da "hvata za telo" devojku. Čanak je rekao i da je taj čovek, za koga je rekao da je bio pijan, polio vodom muzičara uz reči: "Zašto sviraš za ovu svinju".

Čanak je ranije izjavio da ga niko ni iz policije ni iz tužilaštva nije zvao da da izjavu o incidentu u Novom Sadu, a da on nije hteo da u javnosti iznosi svoju odbranu, jer je trebalo prvo da to kaže istražnim organima.

On je inače najpre negirao umešanost u ceo incident, da bi zatim preko Fejsbuka poručio da "nikoga nije napao i da je štitio bratanicu".

Babić: Ostavka će biti konstatovana sutra

Kako je danas rečeno iz administrativnog odbora Skupštine, Čankova ostavka biće konstatovana sutra.

"Obavestili su me iz stručnih službi da je Čanak jutros predao ostavku koja je u skladu sa zakonom, što znači da je overena kod organa nadležnog za overu i u roku od tri dana lično predata na pisarnici Skupštine. Kao takva ona je sada pravno vidljiva i za Administrativni odbor i shodno tome ja sam za sutra u 10:15 zakazao sednicu tog odbora gde će se prihvatiti ostavka kao njegov lični čin", rekao je predsednik Odbora Zoran Babić.

"U Skupštini Srbije nijedan poslanik, nijedan ministar, nijedan gradonačelnik koji je učinio neko krivično delo neće dobiti bilo kakvu zaštitu. Poslanici treba da budu primer, mi smo kao i ostali ljudi i mislim da ni Čanak, a ni ostali koji učine bilo koje krivično delo zaštitu neće naći u Skupštini", istakao je Babić.

On je objasnio i proceduru prema kojoj će, nakon što Odbor prihvati ostavku Čanka, Republička izborna komisija dodeliti mandat prvom narednom na listi, posle čega Odbor ponovo zaseda i prihvata mandat novog poslanika.

Prema proceduri, novi poslanik može sesti u poslaničke klupe tek i kada mu na sednici parlamenta bude konstatovan mandat.

Podsetimo, Čanak je bio kandidat na listi "Izbor za bolji život - Boris Tadić".
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.