ČEKALI KO ZAPETE PUŠKE, SVI NA GOTOVS: Evo kako je bilo na britanskom brodu kada je suhoj zapucao (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 20:12

ČEKALI KO ZAPETE PUŠKE, SVI NA GOTOVS: Evo kako je bilo na britanskom brodu kada je suhoj zapucao (VIDEO)

Brod je posle incidenta napustio vode oko Krima i otišao u Poti u Gruziju

Priča o britanskom razaraču HMS "Defender 056" koji je juče imao bliski susret prve vrste sa ruskom Obalskom stražom, a kasnije i sa mornaričkom avijacijom Crnomorske flote, pre svega sa nadaleko čuvenim Su-24M je i dalje predmet spekulacija i TOP tema o kojoj svi pričaju.

Ispostavilo se tokom jučerašnjeg dana da je britanski razarač plovio na oko 10 nautičkih milja od južnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obala polusotrva Krim iako prema konvenciji UN tertitorijalno more je 12NM s tim što Velika Britanija ne priznaje aneksiju Krima i vode oko tog fiksonog nosača aviona u Crnom moru smatra ukrajinskim, a ne međunarodnim.

Dobili su prvo audio snimak dešavanja na britanskom razaraču, a onda su Rusi kad je krenulo medijsko natezanje koje je nastavljeno i danas objavili snimak iz drona jurnjave za razaračem korišćenjem patrolnih plovila.

Ubrzo je i BBC čiji je novinar ukrcan bio na brod i koji je imao priliku IN VIVO da vidi epizodu jurnjave, nadletanja suhoja, koji osim podvesnih nosača goriva nisu bili naoružani kao što se mislilo, imao je videti i priliku kako izgleda rad posade u borbenim uslovima, sa maskama za zaštitu od mogućeg požara u slučaju pogotka razarača.

Inače suma sumarum ukupno brojno stanje na britanskom razraču je sledeće: 191 mornar, podoficir i oficir, četiri kamermana, dva novinara tabloida i jedan javnog servisa, poštar i oficir za odnose sa javnošću.

Osim preletanja suhoja i to se bogami video i jedan Su-30 kao i patrolni avion u daljini su se čule i detonacije, a to je ono što je u početku bilo navedeno da je pucano na brod.

Koliko se vidi na sam brod iako procedura po međunarodnom pomorskom pravu nalaže upotrebu artiljerijskog naoružanja da ispali granate upozorenja preko palube u ovom slučaju to se nije desilo.

Military Observer, [24.06.21 11:37]

A combat alert aboard the British destroyer HMS Defender was announced moments before the ship deliberately enters Russian territorial waters.

The crew takes their places in readiness to escalate the weapon is brought into a combat position. pic.twitter.com/T4TYrlvUVQ

— Victor (@vicktop55) June 24, 2021

U svakom slučaju brod je napustio vode oko Krima i otišao u Poti u Gruziju koja je njegova sledeća stanica posle Odese gde je na njemu potpisan sporazum o izgradnji nove pomorske luke i obnovi ukrajinske flote pod budnim okom Velike Britanije.

Snimak sa razarača oko same borbene porcedure, ponašanja i komunikacije sa Rusima su svakako zanimljivi, ali ipak najvizuelniji utisak ostavili su jurišnici koji su grmeli uz sam razarač u niskom letu, za opomenu, kao i u slučaju bliskog susreta amrričkog razarača.

U besupućima Tvitera pojavila se bila i neproverena informacija da je iz luke Sevastopolj isplovila i jedna dizel-električna podmornica klase Kilo. Međutim, ta informacija ostala je nagađanje.

Premijer Boris Džonson se konačno oglasio sa parolom "Ne priznajemo rusku aneksiju Krima. To su ukrajinske vode i bilo je potpuno ispravno da se njima koristi za prelazak sa tačke A na B", dodajući da je HMS Defender "postupio na način koji je očekivaan prilikom prolaska kroz međunarodne vode i u skladu sa zakonom".

Na pitanje da li su britansko-ruski odnosi sada na "istorijskom minimumu", Džonson je odgovorio: "Ne, u svom životu mogu da se setim kada su stvari bile mnogo gore". Razarač HMS Defender jedan je od najnaprednijih ratnih brodova ikada konstruisanih, a nalzi se u Kraljevskoj mornarici.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.