Izvor: JUGpress.com, 29.Feb.2024, 09:54

Bratu (OEBS): Svaki incident sa ugrožavanjem bezbednosti novinara razlog za zabrinutost

BEOGRAD

Bezbednost novinara i obezbeđivanje njihovog nesmetanog rada u obezbeđivanju tačnih informacija koje su od javnog interesa, neophodan su preduslov za demokratiju, a Evropska unija od Srbije očekuje da se povodom napada na novinare sprovode brze i efikasne istrage, i da se kazne počinioci napada, rekao je šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu na jučerašnjoj konferenciji.

On je je danas na regionalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << konferenciji o bezbednosti novinara izjavio da je svaki incident, u kojem je ugrožena bezbednost novinara, “razlog za zabrinutost”, kao i da “napadi na novinare ugrožavaju osnovne principe demokratije”.

Bratu je podsetio da su se u Srbiji dogodila tri ubistva novinara – Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, od kojih dva nisu rešena, dok to što su okrivljeni za ubistvo Ćuruvije odlukom Apelacionog suda u februaru ove godine oslobođeni – izaziva ozbiljnu zabrinutost.

On je istakao da je potrebna “brza i efikasna istraga” kada su u pitanju slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre je rekao da su “tačne informacije osnov demokratije”, kao i da je napadima na novinare “sloboda ugrožena a medijski radnici plaćaju veliku cenu”.

“Novinari su posebno ugroženi govorom mržnje. Srbija mora da osigura bezbedno okruženje za rad novinara. Zločini protiv novinara ne smeju ostati nekažnjeni. EU se nada da će i zločini protiv novinara koji su počinjeni u prošlosti biti rasvetljeni”, istakao je Žofre.

Javni tužilac Višeg javnog tužilaštva Branko Stamenković je istakao da Srbija ima “izuzetna iskustva na polju zaštite bezbednosti novinara”, i da je to što je u formirana Stalna radna grupa za bezbednost novinara “kuriozitet, ne samo u regionu, nego i u Evropi”.

“Situacija nije idealna, ali je dobra. Od većeg broja predmeta i i jednog većeg broja nepoznatih izvršilaca krvičnih dela, danas imamo značajno manji broj nepoznatih izvršilaca krivičnih dela, i znatno veći broj procesuiranih”, ocenio je Stamenković.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je da “koliko god se suprotstavljali ugrožavanju bezbednosti novinara, situacija se svake godine komplikuje, ne samo u regionu nego i svetu”.

Matić je novinarima, pred početak regionalne konferencije, rekao da je u poslednjih nekoliko godina formirano više od 100 kontakata sa tužilaštvima, preko kojih novinari mogu direktno da prijave pretnje.

On je rekao da se “svake godine menja i usavršava obim pretnji”, kao i da je od početka godine Više javno tužilaštvo otvorilo četiri slučaja zbog pretnji novinarima.

Regionalnu konferenciju o bezbednosti novinara organizovala je Misija OEBS u Srbiji, u saradnji sa Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara i uz podršku delegacije EU u Srbiji.

Izvor: Beta

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.